200 nieuwe scholen tegen 2016
Ouders helpen bij de bouw van een nieuwe Freinetschool Foto: rr
Vlaams minister van Onderwijs, Pascal Smet (sp.a), heeft donderdag het belangrijkste scholenbouwproject ooit gelanceerd. Onder de noemer "Scholen van Morgen" worden 200 nieuwe schoolgebouwen gebouwd tegen 2016. Hiervoor zijn 66 architectenteams geselecteerd.

De 200 nieuwe gebouwen worden gerealiseerd in 165 projecten over de verschillende onderwijsnetten heen. In totaal staan 625.000 vierkante meter gebouwen en ongeveer 300.000 vierkante meter omgevingswerken (speelplaatsen, fietsenstallingen) op stapel.

68,4 procent van de investeringen gaan naar het Vrij Onderwijs, 15,8 procent naar het GO! en 15,8 procent naar het Officieel onderwijs.

De inhaalbeweging in scholenbouw is noodzakelijk omdat de schoolinfrastructuur in Vlaanderen sterk verouderd is. Vandaag zijn drie scholen op vijf ouder dan 40 jaar, al biedt dat volgens Smet ook kansen. 'Voor het eerst worden zoveel scholen op zo’n korte termijn gebouwd die duurzaam, kwaliteitsvol en aangepast aan de noden van vandaag zullen zijn', zei hij tijdens een persconferentie.

Naast kernversterkende, stedelijke of landelijke projecten, komen er onder meer brede scholen met medegebruik voor de wijk, renovatieprojecten en gebouwen met een bestemmingsmix.

Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking tussen het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs en Participatie Maatschappij Vlaanderen aan publieke zijde en BNP Paribas Fortis en AG Real Estate aan private zijde.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig