Groen gaat 'Vlaamse grondwet' niet ondertekenen
Foto: belga
Groen zal het Handvest voor Vlaanderen in zijn huidige vorm niet mee ondertekenen. Dat heeft fractieleider Filip Watteeuw gemeld. Hij wil dat de regering de burger daarover raadpleegt, in plaats van de tekst 'onder elkaar te bedisselen'.

Vorige week raakte bekend dat meerderheidspartijen CD&V, SP.A en N-VA het eens waren geraakt over een 'Handvest voor Vlaanderen'. De oppositie was er niet over te spreken dat het trio haar niet had betrokken bij het schrijven van de tekst.

De oppositie werd gevraagd tegen vandaag te laten weten of ze het Handvest alsnog zou ondertekenen. Maar dat wil Groen alvast niet.

'Waar Vlaanderen voor staat, kan niet worden bepaald door de politiek' zegt fractieleider Watteeuw. 'Ook de bewoners van Vlaanderen moeten hierin gekend worden.'

Groen roept de Vlaamse regering en de meerderheidspartijen op 'naar de mensen, het middenveld' te stappen en met hen in discussie te gaan. De partij vindt het 'behoorlijk aanmatigend' van 'minister-president Kris Peeters dat hij en zijn regering een handvest hebben geschreven voor "de burger" zonder "de burger" daarbij te betrekken'.

Watteeuw stelt voor een grote, openbare consultatie te organiseren om naar de burger te luisteren, zoals bijvoorbeeld een G1000. Een andere mogelijkheid is een raad in het Vlaams Parlement op te richten waarin zowel het middenveld als de oppositie zijn vertegenwoordigd of een beroep te doen op de sociale media.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in