Frans rapport is hard voor egoïstisch Vlaanderen
Kamer-voorzitter André Flahaut (PS) stelt dat 'de nationale mechanismen vervalst zijn ten voordele van Vlaanderen' Foto: IMAGEGLOBE
'De Vlamingen zitten altijd op de kop van de Walen en ze zijn vergeten dat Wallonië hen in het verleden ook diensten heeft bewezen.' Het is maar één van de conclusies dat een Frans parlementair rapport trekt over Vlaanderen en Wallonië.

Twee Franse parlementsleden hebben vorige zomer, in volle politieke crisis in ons land, een rapport klaargestoomd over België. Het werd besproken in de commissie Buitenlandse Zaken van het Franse parlement.

Voor hun werkstuk interviewden ze tientallen Belgische politici, journalisten, experts en professoren.Vorige maand publiceerden ze hun rapport. De Morgen bericht er vandaag over.

Er staan scherpe woorden in. Zo noemt baron Paul Buysse Bart De Wever 'een seperatist met een S zo groot als de Eiffeltoren'. Kamer-voorzitter André Flahaut (PS) stelt dan weer dat 'de nationale mechanismen vervalst zijn ten voordele van Vlaanderen'. Het lijkt erop dat de Franstaligen in het rapport het gevoel hebben dat België hen heeft opgegeven omdat de federale staat nu eenmaal gedomineerd wordt door de Vlamingen.

De Franse parlementsleden hebben ook met Bart De Wever gepraat. Hij noemt België in het rapport 'een totale mislukking' omdat het een land is met 'twee verschillende landen met twee verschillende democratieën'.

In het rapport staat ook dat Bart De Wever vindt dat de Vlaamse onafhankelijkheid alleen mogelijk is als Europa versterkt wordt. Gebeurt dat niet, dan zal het federale niveau blijven maar niet meer dan een 'leeg omhulsel' worden.

In de commissie van het Franse parlement vielen harde woorden bij de bespreking van het rapport.

'Ik ben er diep van overtuigd dat de Vlamingen nooit tevreden zullen zijn binnen het kader van het huidige België. Ze zullen blij zijn als de Belgische band helemaal doorgesneden wordt. (...) Het bewijs hiervoor is dat ze altijd op de kop van de Walen gezeten hebben en ze vergeten zijn dat Wallonië hen in het verleden ook diensten heeft bewezen. (...) Het Vlaams egoïsme komt voort uit de Vlaamse bloei. (...)', zei PS-rapporteur Jean-Paul Kucheida.

Er werd ook gezegd dat Vlaanderen een 'fascistisch' taalbeleid voeren. ' Je souhaite aussi dénoncer certaines méthodes fascistes utilisées, aujourd’hui, en Flandre, s’agissant notamment de la langue', adus Jacques Myard (UMP).

Christian Bataille (PS) stelde dat hij de rapporteurs erg 'mild' vond voor Bart de Wever. 'Car une des composantes du NVA est bel et bien fasciste !'

Kucheida zei van zijn kant: 'We moeten ook signaleren dat de houding van de Vlamingen soms onaanvaarbaar is. In Vlaanderen zijn de Franstaligen af en toe het slachtoffer van iets dat op vervolging lijkt".

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in