Bob Dylan krijgt hoogste burgerlijke onderscheiding van Obama
Foto: REUTERS
Muzieklegende Bob Dylan heeft van de Amerikaanse president Barack Obama de 'Presidential Medal of Freedom' gekregen, de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt gegeven in de Verenigde Staten. De Amerikaanse zanger haalde zijn presidentiële vrijheidsmedaille dinsdag persoonlijk af in Washington.

Naast Dylan kregen nog twaalf andere prominenten de hoogste burgerlijke eer toegekend.

Onder hen zijn de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, de voormalige astronaut John Glenn, schrijfster Toni Morrison en de voormalige Poolse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog, Jan Karski, die in juli 2000 overleed.

President is grote fan

Obama roemde de zanger van 'Blowin' In The Wind' en 'Like A Rolling Stone' als 'de grootste reus in de geschiedenis van de Amerikaanse muziek'. De president zei zelf een grote fan van hem te zijn. Over alle prominenten zei hij dat 'ze onze levens verrijkt hebben'.

De 'Presidential Medal of Freedom' wordt in de huidige vorm sinds 1963 toegekend aan mensen, die een belangrijke bijdrage leverden aan 'de veiligheid of het nationale belang van de Verenigde Staten, de wereldvrede en culturele of andere belangrijke publieke belangen'.

Tussen 1945 en 1963 reikten de VS ook al een vrijheidsmedaille uit aan burgers die zich in de Tweede Wereldoorlog verdienstelijk hadden gemaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in