Bourgeois benadrukt belang van draagkracht bij fusie gemeenten
'Zonder draagkracht ga je op veel verzet botsen', zegt Bourgeois.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) bevestigt dat gemeenten een bepaalde schaal nodig hebben om een bepaalde autonomie te verwerven. Maar hij is geen voorstander van een gedwongen fusie.

‘Het debat over de bestuurskracht van de Vlaamse gemeenten is definitief van start gegaan’, zegt Bourgeois. Hij is geen voorstander van een gedwongen fusie, en hamert op het belang van draagkracht voor een fusie.

Zo reageert hij op het pleidooi van werkgeversorganisatie Voka voor een grootschalige fusie-operatie van Vlaamse gemeenten.

Voka stelt een fusie voor van gemeenten zodat ze minstens 20.000 inwoners tellen. Vandaag telt meer dan 70 procent van de Vlaamse gemeenten minder dan 20.000 inwoners.

Minister Bourgeois wil zich niet uitspreken over dat cijfer, maar wat hem betreft, kan het debat over het spanningsveld tussen de bestuurskracht en schaalgrootte van de gemeenten niet meer uit de weg worden gegaan. Hij verwijst naar het witboek interne staatshervorming van de Vlaamse regering. "We hebben de krijtlijnen voor het debat getrokken", luidt het.

Nederlandse model als voorbeeld

De stelling luidt dat je een bepaalde schaal moet hebben om autonomie te verwerven. ‘Anders kan je een aantal diensten niet leveren’, zegt Bourgeois. Binnenkort krijgen bijvoorbeeld Antwerpen en Gent er extra bevoegdheden bij op het vlak van arbeidsmarktbeleid, die andere gemeenten niet krijgen. De N-VA-minister merkt ook op dat ‘de’ Vlaamse gemeente niet bestaat.

Wat de fusie tussen gemeenten betreft, ziet Bourgeois heil in het Nederlandse model. Daar vinden elk jaar vrijwillige fusies plaats tussen gemeenten. In de praktijk komt het signaal ‘van onderuit’, waarna de commissaris van de koningin - bij ons zou dat de gouverneur kunnen zijn - de gemeenten gaat begeleiden. Nadien levert die een rapport waarin hij een fusie aanbeveelt of niet.

Minister Bourgeois benadrukt het belang van de draagkracht in het proces. ‘Zonder die draagkracht ga je op veel verzet botsen.’
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig