Facebook maakt eigen smartphone
Foto: rr
Komt Facebook binnenkort met een eigen smartphone op de proppen? Het bedrijf is alvast volop ervaren ontwikkelaars aan het inlijven, onder meer bij Apple.

De New York Times sprak met verschillende bronnen die beweren op de hoogte te zijn van de smartphoneplannen van Facebook. Volgens hen zou Facebook-oprichter Mark Zuckerberg tegen volgend jaar een heel eigen smartphone willen lanceren.

Om dat te verwezenlijken, werd recent een aantal voormalige Apple-medewerkers binnengehaald die eerder aan de iPhone en de iPad werkten. Eerder al circuleerden er geruchten dat Facebook een samenwerking met HTC had afgesloten om een Facebooktelefoon te ontwikkelen - codenaam 'Buffy'. Dat Buffy-team zou nu uitgebreid zijn met een aantal nieuwe topmensen die verder nadenken over de ontwikkeling van hardware en software.

Facebook wil meer zijn dan enkel een app

'Mark is bang dat als hij niet zelf met een smartphone komt, Facebook niet meer zal zijn dan gewoon een app op andere platformen', zegt een Facebook-medewerker anoniem aan de New York Times.

Het telefoonproject is al verschillende keren opgestart en stilgevallen, omdat Facebook aanvankelijk dacht dat ze genoeg kennis hadden om zelf de nodige hardware te ontwikkelen. Intussen hebben Zuckerberg en de zijnen geleerd dat ze mensen nodig hebben met ervaring, en dat ze zullen moeten samenwerken met een telefoonmaker om het smartphone-experiment tot een goed einde te brengen.

De New York Times merkt ook (terecht) op dat Facebook, ondanks de vele moeilijkheden, niet slecht geplaatst is om zijn intrede te doen in het smartphonewereldje. Ze hebben een eigen softwareomgeving die al behoorlijk uitgebreid is, met applicaties voor berichten, video, foto, een agenda en contacten. Binennkort komt daar ook nog een aparte applicatiewinkel bij.

En er zijn al wel telefoons met een doorgedreven Facebook-integratie (zoals de HTC ChaCha), maar bij een echte Facebooksmartphone moet het sociale netwerk tot diep in de kern van het systeem zitten.

Facebook zou natuurlijk ook kunnen doen wat Google gedaan heeft met Motorola en zelf een telefoonmaker kopen. Door zijn recente beursintroductie heeft Facebook 16 miljard dollar opgehaald, waardoor ze makkelijk een noodlijdende telefoonmaker zoals RIM zouden kunnen overnemen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig