Eerste Marokkaanse gevangenen naar Marokko overgebracht
Een vliegtuig van het Belgisch leger op Melsbroek (archieffoto) Foto: BELGA
Op Melsbroek is maandag een vliegtuig met vijf Marokkaanse gevangenen vertrokken naar Marokko. Dat maakte minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) maandag bekend. Het is de eerste keer sinds de ondertekening van het terugkeerverdrag tussen België en Marokko, dat er effectief gevangenen worden teruggestuurd, om hun celstraf in het land van herkomst uit te zitten.

De vijf gevangen vertrokken maandagochtend vanop de militaire luchthaven van Melsbroek. Twee van hen kwamen uit de gevangenis van Tilburg, de anderen uit die van Brugge en Andenne. Alle vijf verbleven ze illegaal in België Ze zullen de rest van hun celstraf nu uitzitten in een gevangenis in het Marokkaanse Rabat.

'Het waren zware criminelen die gekend waren voor verkrachting, foltering en gijzeling', legt minister Turtelboom uit. 'In totaal waren ze goed voor een gevangenisstraf van meer dan 36 jaar.'

Het terugkeerverdrag tussen België en Marokko dateert al van 2007, maar wordt nu pas voor het eerst praktisch toegepast. Turtelboom hoopt dat het terugkeerverdrag er mee voor kan zorgen dat de overbevolking in de Belgische gevangenissen wordt teruggedrongen.

'Het is de eerste keer in de geschiedenis van ons land dat we gevangenen überhaupt kunnen terugsturen', verdedigt Turtelboom zich tegen de kritiek dat de vijf teruggestuurde gevangenen minder dan een procent van het totaal aantal illegale Marokkaanse gevangenen uitmaken. 'Het is natuurlijk de bedoeling dat de komende maanden en jaren deze samenwerking verder kan verlopen.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig