Netanyahu beschuldigt Iran en Hezbollah van bloedbad Houla
Foto: AP
Iran en de Libanese Hezbollah waren mee verantwoordelijk voor het bloedbad in het Syrische Houla afgelopen weekend. Dat heeft de Israëlische premier Netanyahu maandag beweerd in een communiqué. Voorlopig is nog niet duidelijk wie de wreedheden effectief heeft begaan.

Het communiqué dat de dienst van de premier verspreidde, was het eerste commentaar van Netanyahu in meer dan een jaar over de toestand in buurland Syrië. In dat communiqué beklemtoont de voorman van de Likoed-partij dat 'Iran en Hezbollah niet gescheiden kunnen worden van de bloedbaden van (de Syrische president) Bashar al-Assad'. 'De wereld moet ook tegen hen actie ondernemen', aldus Netanyahu.

Algemeen wordt aangenomen dat de rol van Teheran in het Syrische conflict vrij beperkt is. Het regime zou vooral bewapend worden door Rusland, de oppositie dan weer door Turkije, Libië, Qatar en Saoedi-Arabië.

Ook minister van Defensie Ehud Barak wijst met een beschuldigende vinger naar Iran. Hij wil vooral dat de 'internationale gemeenschap' een militaire invasie van Syrië onderneemt. 

Iran is de favoriete schietschijf van Israël: het veronderstelde niet civiele nucleaire programma van Teheran wordt door het land een 'existentiële dreiging' genoemd.