Morsi en Shafiq naar tweede ronde in Egypte
Links: voormalig premier Ahmed Shafiq. Rechts: Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap Foto: AP
Mohammed Morsi en Ahmed Shafiq zijn de twee kandidaten die op 16 en 17 juni in de tweede ronde van de Egyptische presidentsverkiezingen gaan uitmaken wie de nieuwe leider van het land wordt. Dat heeft de Egyptische kiescommissie maandag bekendgemaakt.

Morsi kreeg 5,76 miljoen stemmen (24,8 procent), Shafiq moest het doen met 5,5 miljoen stemmen (23,7 procent). De linkse kandidaat Hamdeen Sabahi werd met 4,82 miljoen stemmen derde en valt af. De opkomst bedroeg 46 procent.
 


Morsi is de kandidaat van de Moslimbroederschap, de partij die corruptie wil aanpakken, de staat een 'islamitische basis' wil geven en meer islamitische wetgeving wil doorvoeren. Ten tijde van de heerschappij van oud-president Hosni Mubarak werd hij diverse malen in het Egyptische parlement gekozen.


Shafiq was de laatste premier van het tijdperk-Mubarak en werd afgezet nadat de voormalige president was verdreven. In het verleden was hij ook luchtmachtcommandant en minister van burgerluchtvaart. Shafiq belooft in zijn campagne de stabiliteit van Egypte terug te brengen door in de eerste 24 uur na zijn aantreden de openbare orde te herstellen. Tegenstanders zien hem als de favoriet van het leger.

Volgens de definitieve cijfers van de eerste ronde behaalde Shafiq 23,7 procent, iets minder dan Morsi (24,8 procent).
Voorts stelde commissievoorzitter Faruq Sultan dat de kiescommissie alle klachten als ongegrond heeft verworpen, dus ook die van kandidaat Hamdeen Sabahy, die met 20,7 procent op de derde plaats was geëindigd.


Twee kandidaten die de eerste ronde niet hebben overleefd, stellen zich dermate vragen over het goede verloop van die eerste ronde dat zij voor de tweede ronde geen stemadvies geven. De twee zijn de "onafhankelijke islamist" Abul Futuh en voormalig secretaris-generaal van de Arabische Liga Amr Mussa.

Futuh liet wel verstaan, nooit voor een 'fulul' te stemmen - de pejoratieve term om de restanten van het tijdperk-Moebarak aan te duiden en dus een duidelijke allusie op oud-premier Shafiq.
 

Tweestrijd

Verwacht wordt dat er een sterk gepolariseerde campagne tussen de twee zal losbarsten . Beide kandidaten waarschuwden al voor de gevaren, reëel of ingebeeld, als de ander wint. Morsi heeft gewaarschuwd voor omvangrijke protesten als een ’feloul’, of overblijfsel van het oude bewind, wint. Van zijn kant roep Shafiq dat een islamist als president ’onacceptabel’ zou zijn.
 

Het is voor het eerst na zestig jaar dictatuur dat de Egyptenaren vrij een president kunnen kiezen. De winnaar van de verkiezingen wordt op 21 juni bekendgemaakt. De generaals die de macht overnamen na de val van Moebarak hebben beloofd de macht op1 juli over te dragen.