'Spaanse banken hebben geen Europees reddingspakket nodig'
Foto: epa
De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft maandag ontkend dat Spanje een beroep zal doen op Europa om de noodlijdende Spaanse banken te helpen.

'Er zal geen (Europees, red.) reddingspakket nodig zijn voor de Spaanse banken', zo verklaarde de premier tijdens een persconferentie.

Rajoy stelde ook dat de reddingsoperatie voor Bankia, voor een bedrag van in totaal 23,5 miljard euro, 'geen impact' zal hebben op het begrotingstekort. Spanje probeert het deficit dit jaar terug te dringen van 8,9 naar 5,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De Spaanse premier gaf wel toe dat het voor het land 'erg moeilijk' wordt om zich te financieren, wegens de huidige toestand op de financiële markten. Het verschil tussen de Spaanse en Duitse langetermijnrente - de spread - is maandag immers opgelopen tot meer dan 500 basispunten.

Tot slot benadrukte de regeringsleider nog het belang van Europa en de Europese eenheidsmunt. Europa moet duidelijk maken dat de euro 'onomkeerbaar' is en 'duidelijke, krachtige en energieke' acties ondernemen ten voordele van de munt. Voorts riep hij op tot meer fiscale, monetaire en politieke integratie tussen de Europese lidstaten.