EURO 2012. Frankrijk: de levenslustige Haantjes 2.0 kunnen verrassen
Benzema Foto: REUTERS
De Franse nationale ploeg lag de laatste jaren op apegapen. De grote toernooien draaiden uit op zware ontgoochelingen en het individualisme tierde welig. Maar onder de nieuwe bondscoach Laurent Blanc keerde het momentum. Frankrijk predikt opnieuw positivisme, het voetbal is navenant.

Frankrijk neemt voor de zesde opeenvolgende keer deel aan het EK. De laatste keer dat Les Bleus zich niet wisten te plaatsen, dateert van 1988. Toen beten de Fransen tijdens de kwalificaties als titelverdediger in het zand, nadat ze vier jaar eerder Spanje in de finale hadden geklopt.

De tweede overwinning volgde op Euro 2000 in België en Nederland. Het team van Roger Lemerre werd, na West-Duitsland in 1972 en 1974, het tweede team in de geschiedenis dat tezelfdertijd wereld- en Europees kampioen was.

De laatste twee grote toernooien draaiden echter uit op een blamage voor de trotse Haantjes. Op het EK 2008 werd Frankrijk in de eerste ronde kansloos onder de voet gelopen door Nederland en Italië. Twee jaar later, op het WK in Zuid-Afrika, puilde de etter helemaal uit de wonde. De Fransen eindigden wederom als laatste in hun groep, maar hun toernooi werd vooral overschaduwd door incidenten. Na een geëscaleerde woordenwisseling tussen aanvoerder Patrice Evra en fitnesstrainer Robert Duverne weigerden de Fransen zelfs te trainen.

Kwalificatie van de heropstanding

Frankrijk zinde dan ook op revanche na het WK-deblace. Les Bleus maakten onder bondscoach Laurent Blanc een nieuwe start. En kijk: ze eindigden eerste in hun kwalificatiegroep.

De Haantjes begonnen hun kwalificatieronde wel met een valse noot, door in het Stade de France met 0-1 te verliezen van voetbaldwerg Wit-Rusland. Maar de Fransen herstelden zich snel: ze wonnen hun drie daaropvolgende wedstrijden telkens met 2-0. Toch werd het nog een prangertje, want Les Bleus hadden een strafschop van Samir Nasri nodig om een 1-1-gelijkspel uit de brand te slepen in het laatste en beslissende duel tegen Bosnië en Herzegovina.

De factor 'Blanc'

Missie geslaagd voor Laurent Blanc, die het Franse nationale team uitzuiverde - Blanc heeft niet toevallig de bijnaam 'Le Président'. Negatieve invloeden werden geweerd, zoals Nicolas Anelka, die op het WK 2010 de toenmalige bondscoach Raymond Domenech de huid vol schold. Er is bijgevolg opnieuw een positief sfeertje ontstaan rond Les Bleus.

Sterke nieuwelingen zoals Montpellier-spits Olivier Giroud en Mathieu Debuchy, rechtsback bij Lille, symboliseren het opgekuiste blazoen. Ook andere jonge spelers zoals Adil Rami, Yann M'Vila en Yohan Cabaye, die bij Newcastle een erg knap seizoen speelde, zorgen voor een frisse wind. Bovendien werd keeper Hugo Lloris gepromoveerd tot kapitein. Criticasters suggereerden dat de Lyon-goalie te stil is voor de rol van aanvoerder, maar de beslissing is een bewijs dat de egocultuur plaats geruimd heeft voor teamspirit.

Gunstige statistieken

Kunnen de Fransen hun herwonnen positivisme echter omzetten in resultaten, in een groep met Engeland, Zweden en gastland Oekraïne? De statistieken  zijn de Fransen alvast gunstig gezind. De laatste keer dat de Engelsen Les Bleus versloegen, dateert al van 1997.

Bondscoach? Laurent Blanc.

EK-palmares? 7 deelnames, winnaars in 1984 en 2000.

Pronostiek? De Fransen zijn de favoriet in Groep D. Les Bleus versloegen Engeland al in de openingsmatch van het EK 2004. De kans is reëel dat de geschiedenis zich zal herhalen in Donetsk, te meer omdat Engeland-coach Roy Hodgson nog wat zoekende is. Om de finale te bereiken, zal Frankrijk (waarschijnlijk) voorbij Italië en Nederland moeten. Dat lijkt vooralsnog een te hoge horde. Maar Frankrijk kan - hun positieve momentum in gedachte - verrassen.

Sterspeler? Karim Benzema. De spits van Real Madrid werd nog gepasseerd voor het WK 2010, omdat hij toen een teleurstellend eerste seizoen speelde bij De Koninklijke. Maar Blanc gaf 'Big Benz' opnieuw het nodige vertrouwen. Terecht, want Benzema scoorde afgelopen seizoen in alle competities samen 31 goals en gaf 15 assists. Ook voor Frankrijk deed de voormalige Lyon-ster tijdens de kwalificatiecampagne drie keer de netten trillen. Benzema wil nu schitteren op het Europese podium.

 Waarom supporteren voor Frankrijk? De Fransen hebben - met dank aan Laurent Blanc - het misselijkmakende juk van egootjes en interne strubbelingen van zich afgeworpen. De nieuwelingen en youngsters zorgen opnieuw voor een frivole beleving op en naast het veld. Frankrijk is weer overgeschakeld op aanvalsmodus, waarin ook Franck Ribéry vlot meedraait. Wie weet vindt Frankrijk op Euro 2012 weer zijn vroegere grandeur terug?

Het team:

Doelmannen
1 Hugo Lloris
16 Steve Mandanda
23 Cédric Carrasso

Verdediging
2 Mathieu Debuchy
3 Patrice Evra
4 Adil Rami
5 Philippe Mexès
13 Anthony Réveillère
21 Laurent Koscielny
22 Gaël Clichy

Middenveld
6 Yohan Cabaye
7 Franck Ribéry
8 Mathieu Valbuena
11 Samir Nasri
12 Blaise Matuidi
14 Jérémy Ménez
15 Florent Malouda
17 Yann M'Vila
18 Alou Diarra
19 Marvin Martin
20 Hatem Ben Arfa

Aanval
9 Olivier Giroud
10 Karim Benzema