Vader Tiananmen-dode pleegt zelfdoding
Ya Weilin (rechts) en zijn vrouw in 2007, met een foto van hun zoon. Foto: AP
De vader van een student die omkwam toen het Chinese Volksleger in 1989 een bloedbad op het Tiananmen-plein aanrichtte, heeft zelfdoding gepleegd. In een brief laat hij weten te willen protesteren tegen het feit dat de Chinese autoriteiten na twintig jaar nog altijd geen verantwoording hebben afgelegd over het bloedbad.

De zelfdoding van de man werd bekend gemaakt door de organisatie Tiananmen Moeders.

In een afscheidsbrief liet de 73-jarige Ya Weilin weten met zijn dood te willen protesteren tegen het feit dat hij ruim twintig jaar vergeefs heeft geprobeerd bij de autoriteiten verhaal te halen over de dood van zijn zoon.

De toen 22-jarige Ya Aiguo werd door het hoofd geschoten toen troepen in de nacht van 3 op 4 juni 1989 het Tiananmen-plein met grof geweld schoonveegden. Op het plein bivakkeerden destijds vele duizenden studenten en anderen om hun roep om democratisering kracht bij te zetten.

De Chinese machthebbers hebben nooit verantwoording afgelegd voor het gebeurde. Het bloedbad, dat aan duizenden burgers het leven heeft gekost, wordt doodgezwegen in de Chinese geschiedenisboeken en geldt ook nog altijd in het openbaar als een taboeonderwerp.