Moureaux trekt van leer tegen 'hypocrieten' binnen PS
Foto: BELGA
Philippe Moureaux, senator en ondervoorzitter van de PS, is zondag in de uitzendingen van de Franstalige tv-zenders van leer getrokken tegen de 'hypocrieten' binnen zijn partij, die anoniem kritiek uiten op de leiding. Moureaux had vorige week nochtans zelf openlijk kritiek geuit in de pers.

Moureaux was te gast in 'L'Indiscret' op RTBF en 'L'Invité' op RTL-TVI. ‘Personen die kritiek geven zonder hun naam te durven noemen, daar hou ik niet van. Maar ik denk dat die 'cafards' (hypocrieten, verklikkers, letterlijk 'kakkerlakken', red.) niet groot in getal zijn’, aldus het PS-boegbeeld. Hij reageerde daarmee op verschillende anonieme getuigenissen over de 'communicatieflaters en het zwakke kabinet' van premier Elio Di Rupo.

Nochtans schuwde Moureaux de voorbije week zelf de kritiek niet op zijn partij. Hij liet optekenen dat zijn partij zich te veel achter het regeringsbeleid verbergt en meer risico's moet durven nemen. De PS moet de regering op de korrel durven nemen en moet een antwoord bieden op de rechtse stemmen.

Crisisvergadering

Verschillende PS'ers betreurden dat Moureaux zijn kritiek openlijk in de pers gooide, en ook Di Rupo vond het ongepast. Vorige week donderdag hielden de kopstukken nog een crisisvergadering over de interne onrust binnen de partij.
 

Toch vindt Moureaux niet dat voorzitter Thierry Giet tekort schiet. ‘Hij zit niet in een makkelijke positie, omdat hij niet verkozen is zoals Di Rupo’, zei de ondervoorzitter en burgemeester van Molenbeek  zondag.

Moureaux nam het ook op voor Elio Di Rupo. De discussie over de keuze van de eerste minister om vorige week in first class naar de NAVO-top in Chicago te vliegen en niet met het regeringsvliegtuig vindt hij een non-issue.