CD&V is niet bang van N-VA
Foto: Lisa Van Damme; LVD
CD&V is niet bang om een deel van haar lokaal sterke basis kwijt te spelen aan N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen, zo liet voorzitter Wouter Beke verstaan op de kandidatendag in Geel. De christendemocraten stappen ‘met vertrouwen’ naar de kiezer en zetten zich af tegen het negativisme waar sommige partijen op lijken te teren.

CD&V heeft traditioneel lokaal een sterke basis. De partij levert ruim de helft van de Vlaamse burgemeesters en meer dan 1.000 CD&V-schepenen besturen mee in driekwart van de Vlaamse gemeenten.

Angst om een deel van die basis kwijt te raken aan de N-VA heeft CD&V, naar eigen zeggen, niet. De N-VA doet het nochtans uitstekend in de peilingen. De christendemocraten kunnen echter resultaten voorleggen en die mogen volgens voorzitter Beke gezien worden.

'Laten ons niet wegdrummen door negativisten'

‘Uit een OESO-rapport blijkt dat het in ons land goed leven is. En negen op de tien mensen wonen graag in hun buurt.’ zei hij. ‘Maar de negatieve stemmen in onze samenleving krijgen zo vaak het laatste of luidste woord. Wij laten ons de komende 140 dagen niet wegdrummen door de negativisten’.

'Kiest men voor een partij met een concreet programma, of gaat men voor een partij met kandidaten die het land afdweilen met kleine vliegtuigjes en die niet kijken naar wat de grootste nood en behoefte is bij de mensen?', aldus Beke in een sneer naar N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Betaalbaar en veilig wonen is topprioriteit

Het is goed leven in de Vlaamse dorpen en steden, maar uiteraard zijn er uitdagingen, weet ook CD&V. Mensen vinden steeds moeilijker een betaalbare woning. En mensen liggen soms wakker van lokale criminaliteit. ‘Een betaalbare en veilige thuis voor iedereen moet op 14 oktober voor ons een absolute topprioriteit zijn’.

CD&V wil inzetten op meer betaalbare gronden en woningen 'en vandaag, niet in 2030'. N-VA-minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters waarschuwde eerder voor een tekort aan gronden en huizen vanaf 2030. 'Onze mensen zijn bezig met de volgende zes jaar', zei Beke.

Beke lanceerde in Geel  het idee van een 'starterswoning'. Huisvestingsmaatschappijen kunnen nieuwe woningen tijdelijk verhuren aan startende koppels die eigenlijk te veel verdienen voor een sociale woning. Zij betalen meer huur dan sociale huurders, maar minder dan op de reguliere woningmarkt. Zo kunnen ze sparen, terwijl de maatschappij met de extra inkomsten kan investeren in nieuwe sociale woningen.

Verkeer en kinderen

Veilige buurten wil CD&V realiseren met de gemeentelijke administratieve sancties, waarmee gemeenten overlast kunnen beboeten. Het systeem werd recentelijk her en der in vraag gesteld, maar CD&V gelooft dat lokale bestuurders verstandig genoeg kunnen omspringen met die bevoegdheden.

Andere prioriteiten voor CD&V zijn veilig verkeer, kinderen en zorg, integratie, gezonde gemeenten en ondernemersinitatief, stuk voor stuk bevoegdheden waar de Vlaamse overheid een belangrijke rol in speelt.

Vlaams minister-president Kris Peeters zal in zijn thuisgemeente Puurs de lijst duwen, net als de andere Vlaamse CD&V-ministers in hun gemeente. In zijn speech beklemtoonde Peeters dat de lokale verkiezingen het Vlaams beleid niet mogen verlammen. 'Wie van de lokale verkiezingen Vlaamse verkiezingen wil maken, vergist zich.'