Verhofstadt pleit voor internationale interventie in Syrië
Foto: epa
Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van de liberalen in het Europees Parlement, pleit naar aanleiding van het bloedbad in Houla voor een internationale interventie in Syrië. 'Van hoeveel moeten we nog getuige zijn om te erkennen dat het vredesplan van Kofi Annan niet werkt?', klinkt het.

Verhofstadt doet zijn oproep na het bloedbad van vrijdag in de stad Houla, waarbij meer dan 100 mensen om het leven kwamen, onder wie tientallen kinderen. De VN-Veiligheidsraad houdt het regime van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor dat bloedbad.

'Dit is nog maar eens een ontoelaatbare misdaad tegen de mensheid', zegt Verhofstadt in een mededeling. 'Van hoeveel moeten we nog getuige zijn om te erkennen dat het vredesplan van Kofi Annan niet werkt?', vraagt hij zich af.

'Syrisch Srebrenica'

Verhofstadt verwijst ook naar een offensief van de Syrische regeringstroepen in Hama. 'Na Homs en Houla zal dat het derde Syrische Srebrenica zijn.'

De ex-premier vindt het dringend tijd dat de internationale gemeenschap tussenkomt in Syrië. 'Ik roep de VN op om tussen te komen, te beginnen met de instelling van twee veiligheidszones, een in het noorden en een in het zuiden. En als de VN-Veiligheidsraad zo onverantwoordelijk is om te beslissen niet tussen te komen, is het de plicht van de NAVO om dat wel te doen', aldus nog de liberaal.