EURO 2012. Italië: volstaan een solide defensie en countervoetbal voor winst?
Prandelli Foto: EPA
Italië heeft een turbulente periode achter de rug, sinds het in 2006 wereldkampioen werd. Zowel op het vorige EK als WK beet de fiere Squadra Azzurra al gauw in het zand. Maar bondscoach Cesare Prandelli heeft opnieuw stabiliteit en frisheid in het team geslepen. Het valt echter af te wachten of de Italianen brokken kunnen maken op het komende EK.

Voetbalgrootmacht Italië mag dan wel vier wereldtitels op zak hebben, op EK's hebben de Azzurri nog maar weinig potten gebroken - exclusief het EK 1968 in eigen land, dat de Italianen met het nodige geluk wonnen, nadat ze zich in de halve finale via loting voorbij de Sovjet-Unie wurmden.

Sterke kwalificaties

De kwalificatiehorde werd alvast vlot genomen. Italië plaatste zich makkelijk voor het eindtoernooi. De Azzurri begonnen in Groep C met simpele overwinningen tegen Estland en de Faeröer, maar moesten evenwel hard vechten om 0-0 gelijk te spelen tegen Noord-Ierland. Servië, op papier Italiës zwaarste tegenstander in de kwalificaties, schakelde zichzelf snel uit. De Servische supporters maakten het in Genua te bont, waardoor de wedstrijd al na zeven minuten werd stilgelegd. De UEFA besliste dat Italië zijn thuismatch tegen de Serven won met 3-0-forfaitcijfers.

De troepen van Cesare Prandelli domineerden hun kwalificatiegroep: ze bleven ongeslagen en lieten slechts vier punten liggen. Bovendien slikten ze amper twee tegengoals, waarmee ze de beste defensie van alle teams in de kwalificatieronde hadden.

Juventus-as

De vraag is echter of Italië die positieve lijn kan doortrekken in Polen en Oekraïne, in een moeilijke groep met Ierland en Kroatië en het quasi onverslaanbare Spanje. De Azzurri worden wel ondersteund door de ruggengraat van Juventus, dat afgelopen seizoen de Scudetto meegraaide. Juventus-verdediger en rots in de branding Giorgio Chiellini blesseerde zich echter in de laatste competitiewedstrijd, maar zou speelklaar raken voor het cruciale openingsduel tegen Spanje.

Ook Juventus-draaischijf Andrea Pirlo is van onschatbare waarde voor het Italiaanse elftal. De draaischijf van de Oude Dame heeft een sterk seizoen achter de rug en manifesteert zich als de grote protagonist van de Squadra. De Juventus-as wordt aangevuld met aanvallend geweld zoals Antonio Cassano, Mario Balotelli en Antonio Di Natale. Zie daar, een degelijk team met een solide defensie en countercapaciteiten. Zwitserland bewees in de groepsfase van het WK 2010 al dat Spanje op die manier gevloerd kan worden.

Mentale front

De Italianen moeten het wel zien te doen zonder de geblesseerde Giuseppe Rossi, die binnen het spelsysteem van Prandelli een complementair duo vormde met woelwater Antonio Cassano. 

En wat met het mentale front? Kan Mario Balotelli zijn fratsen onder controle houden? Zorgt het Italiaanse omkoopschandaal - het gerecht viel binnen op het oefenkamp van de Italianen - voor onrust binnen de groep? Kanttekening: de vorige grote omkoopaffaire, in 2006, belette de Azzurri niet om in Duitsland wereldkampioen te worden.

Bondscoach? Cesare Prandelli.

EK-palmares? 7 deelnames, winnaar in 1968, finalist in 2000.

Pronostiek? Italië zal het zwaar krijgen om een tweede Europese titel te pakken. Spanje is in Groep C waarschijnlijk te sterk, dus zullen de Italianen zich moeten richten op de meer haalbare doch moeilijke kaarten Ierland en Kroatië. Een plaats in de kwartfinales mogen we verwachten van de Azzurri. Maar EK-winst lijkt te hoog gegrepen.

Sterspeler? Andrea Pirlo. De spelmaker van Juventus leidde zijn team afgelopen seizoen naar een 28ste Italiaanse titel, met drie goals en dertien assists. Zijn positiespel en zuivere passing zijn onmiskenbaar stevige troeven. Een Pirlo in vorm doet alle puzzelstukjes in een team op hun plaats vallen. Pirlo is als goede wijn: hij wordt beter met de jaren.

Waarom supporteren voor Italië? Omdat de nieuwe bondscoach Cesare Prandelli na het debacle op het WK 2010 een frisse wind deed waaien door de Squadra Azzurra. Het 'catenaccio' van weleer is niet meer. Als u daarenboven intens kan genieten van strak geregisseerde counters, moet u zich zeker achter dit Italië scharen.

Het team:

Doelmannen
1 Gianluigi Buffon
12 Salvatore Sirigu
14 Morgan De Sanctis

Verdediging
2 Christian Maggio
3 Giorgio Chiellini
4 Angelo Ogbonna
6 Federico Balzaretti
7 Ignazio Abate
15 Andrea Barzagli
19 Leonardo Bonucci

Middenveld
5 Thiago Motta
8 Claudio Marchisio
13 Emanuele Giaccherini
16 Daniele De Rossi
18 Riccardo Montolivo
21 Andrea Pirlo
22 Alessandro Diamanti
23 Antonio Nocerino

Aanval
9 Mario Balotelli
10 Antonio Cassano
11 Antonio Di Natale
17 Fabio Borini
20 Sebastian Giovinco