Voor het Antwerpse hof van assisen wordt dinsdag de jury samengesteld voor het proces van Edison Bajrami (25). De Albanees wordt beschuldigd van de doodslag op Tomasz Boruch (36). Hij had de Pool vijf jaar geleden schijnbaar zonder reden doodgestoken in een café in Antwerpen.

Edison had in de nacht van 25 op 26 mei 2007 met een dienster afgesproken in café Star op de Oude Koornmarkt. Volgens de vrouw was hij op zoek naar Stratos, de man die hij zes maanden eerder in hetzelfde café had neergestoken. Hij wilde hem kapot laten maken en bedreigde ook de dienster. Zij was vervolgens vertrokken en had de beschuldigde achtergelaten in het gezelschap van zijn oom Arian T.

Het slachtoffer zat op dat ogenblik met een groepje Polen rond een ander tafeltje. Volgens de Polen waren de twee Albanezen ruzie komen zoeken. Toen Tomasz in het Pools een scheldwoord riep, had Edison hem meermaals gestoken met een mes. Arian had met een stoel geslagen.

Beide mannen namen daarop de benen, maar Arian kon geklist worden door omstanders. Hij beweerde niets van de steekpartij te weten. De man werd begin 2008 vrijgelaten na een procedurefout en verdween spoorloos. Ook de beschuldigde was lange tijd onvindbaar tot hij in december 2010 werd uitgeleverd door Nederland, waar hij om een andere reden was opgepakt.

Pas anderhalve maand later - nadat hij twee keer zijn dossier had ingekeken - wilde hij een verklaring afleggen over de feiten, die hij later nog meermaals aanpaste. Zijn versie komt er grotendeels op neer dat Tomasz hem bij de arm had genomen en beledigd had. Het slachtoffer en zijn gezelschap hadden hem toen aangevallen.

Eerst zei hij dat Tomasz hem met een mes verwond had aan de arm, dat hij het wapen had afgepakt en hem dan in zelfverdediging had gestoken. Tijdens de wedersamenstelling verklaarde hij dat Tomasz geslagen werd door zijn oom. Toen het slachtoffer wilde opstaan, had Edison hem gestoken.

Vrijdag krijgt de beschuldigde de kans om nogmaals zijn verhaal te doen, want dan gaat het proces pas echt van start. Het wordt voorgezeten door raadsheer Michel Jordens en zal wellicht vier dagen in beslag nemen. Het openbaar ministerie wordt vertegenwoordigd door substituut-procureur-generaal Guido Vermeiren en Edison wordt verdedigd door advocaat Jan De Man.