De Italiaanse politie heeft in het kader van een onderzoek naar omkoping de trainer van Juventus Turijn, Antonio Conte ondervraagd. Stefano Mauri, de kapitein van Lazio Roma, en Omar Milanetto, voormalig middenvelder van Genoa, werden gearresteerd.

Luidens een verklaring van de politie zijn bovendien vijf mensen opgepakt in Hongarije op verdenking van betrokkenheid bij een internationaal goksyndicaat onder aanvoering van de Singaporese gokker Tan Seet Eng, die al in december is gearresteerd.

Juventus meegesleurd

De politie in Cremona liet weten 19 arrestaties te hebben verricht, en de wandel van Juvecoach Conte te onderzoeken. Conte had net Juventus naar zijn eerste titel geleid sinds de verplichte degradatie na een eerdere omkoopaffaire in 2006. Hij wordt verdacht naar aanleiding van sportieve fraude bij een wedstrijd tussen zijn vorige club, Siena, en Novara in april 2011.

Het gerecht maakt wel geen enkele suggestie dat Juventus betrokken zou zijn bij dit schandaal. Volgens Di Martino is er een 'absolute overvloed' aan bewijs wat betreft de wedstrijd tussen Lecce en Lazio.

'Conte staat hier totaal buiten'

De betrokkenheid van Conte bij het onderzoek is een grote klap voor Juve aan het einde van een wonderlijk seizoen, na stijgende speculatie in de media over de Juvetrainer.
Diens advocaat, Antonio De Rencis, ontkent dat zijn cliënt betrokken was bij wedstrijdmanipulatie. 'Conte's reactie is er één van iemand die hier totaal buiten staat, en vastberaden is zijn onschuld te bewijzen.'

'Last Bet'

Huiszoekingen werden ook uitgevoerd in de huizen van een aantal spelers, trainers en bestuurders van clubs in de Serie A, Serie B en de lagere Lega Pro, op zoek naar bewijzen van betrokkenheid. De operatie maakt deel uit van 'Last Bet', een breder onderzoek naar wedstrijdmanipulatie in het Italiaanse voetbal waarin al een aantal arrestaties van hedendaagse en voormalige Italiaanse spelers werden verricht.

'In dat deel van het onderzoek kregen we signalen dat ook wedstrijden in het seizoen 2010-2011 van de Serie A waren gemanipuleerd, waaronder de wedstrijden tussen Lazio en Genoa, en tussen Lecce en Lazio', aldus Raffale Grassi, chef van het SCO, de politiedienst die het onderzoek voert.

Voorgeschiedenis

In juni 2011 richtte het ministerie van Binnenlandse Zaken al een taskforce op voor dit soort corruptie na een aantal onrustwekkende affaires. Cristiano Doni, voormalig Atalanta-kapitein en middenvelder van de nationale ploeg, werd geschorst voor 3,5 jaar voor zijn deel in 'Calcioscommesse', het schandaal dat de Serie B vorig seizoen beroerde. Ook vVijftien andere spelers werden één tot vijf jaar geschorst voor hun aandeel in dezelfde affaire.