'Amour' wint Gouden Palm
Jean-Louis Trintignant (R), Michael Haneke en Emmanuelle Riva (L) mochten voor de film 'Amour' de Gouden Palm in ontvangst nemen. Foto: AFP
Op het festival van Cannes heeft de film 'Amour' van Michael Haneke zoals verwacht de Gouden Palm gewonnen. De Grote Prijs was wel verrassend voor Matteo Garrone's 'Reality' - een komedie die weinigen echt sterk Vonden. De derde prijs, de Prix du Jury, ging naar 'The angels' share' van de Brit Ken Loach. Hij riep ons in zijn dankwoord op om ons niet zomaar neer te leggen bij crisismaatregelen.

Een film die eruit sprong, was er dit jaar niet. Op de laatste dag van het festival lagen vier films op kop: 'The angels' share' van Ken Loach, 'Jagten (The hunt)' van Thomas Vinterberg, 'Beyond the hills' van Christian Mungiu en 'Amour' van Michael Haneke - die laatste had de meeste streepjes achter zijn naam. 

De kans was dus groot dat het lijstje van 'double palmés' weer langer zou worden.  De enige regisseurs die de Palm twee keer wonnen, waren tot vandaag Francis Ford Coppola, Bille August, Shohei Imamura, Emir Kusturica en de broers Dardenne. Uiteraard is dit voer voor de kritiek dat Cannes aan bloedarmoede begint te lijden. 
 
Velen supporterden uit balorigheid voor 'Holy motors' van Leos Carax, een wilde mix van absurdisme, visuele flair en diepzinnigheid - volgens de critici: pretentie - die er in het aanbod van waardige maar niet echt opwindende films over morele vraagstukken op zijn minst uitsprong. 
 
Geen prijzen voor 'De rouille et d'os' 
 
De rodeloper-ceremonie werd door gietende regen en dreigende donderslagen op een holletje afgehandeld, maar de zaal vulde aardig met mooi volk. Heel Frankrijk verwachtte dat de prijs voor de beste actrice naar Marion Cotillard zou gaan voor 'De rouille et d'os'. 

Er was dit jaar geen overaanbod aan sterke vrouwenrollen in Cannes, de strijd ging tussen Cotillard en Nicole Kidman, die een geschifte bimbo neerzet in 'The paperboy' van Lee Daniels. Maar de jury koos voor de Roemeense nieuwkomers Cosmina Straten en Cristina Flutur, ijzersterk in de gedeelde hoofdrol van 'Beyond the hills'. 

Bij de mannen had Matthias Schoenaerts geduchte concurrentie van Jean-Louis Trintignant en Mads Mikkelsen.  Het werd die laatste voor zijn rol als ten onrechte van pedofilie verdachte kleuterleider in 'Jagten'. Mikkelsen brak als acteur door bij het grote publiek als bad guy in de Bond-film 'Casino royal'.

Emilie Verhamme moet bij kortfilms duimen leggen tegen Turkse cineast Yesilbas

De prijs voor het beste scenario ging naar Christian Mungiu's 'Beyond the hills'. Iedereen leek bovendien geschokt door de bekroning van Carlos Reygada tot beste regisseur voor 'Post tenebras lux', verweg de meest gehate film in Cannes.

Bij de kortfilms was de Vlaamse Emilie Verhamme in de running met 'Cockaigne'. Uiteindelijk ging de Gouden Palm in die categorie naar de kortfilm 'Sessiz-be deng'  van de Turkse cineast Rezan Yesilbas.

'Beasts of the southern wild' van de jonge Amerikaan Benh Zeitlin, die gisteren al werd bekroond door de Oecumenische Jury en Fipresci, won de Camera d'Or voor het beste debuut.