Rodriguez rijdt Cavendish in extremis uit rode puntentrui in Giro
Foto: EPA
De Spanjaard Joaquim Rodriguez heeft zich zaterdag in extremis nog voorbij de Brit Mark Cavendish gehesen in het puntenklassement van de Giro. Rodriguez kwam als vierde over de streep in de twintigste etappe, en haalde zo nipt genoeg punten om de rode trui binnen te halen.

De vierde plaats van Rodriguez in de koninginnenrit naar de Stelvio leverde hem 14 punten op, waardoor hij met één schamel puntje Cavendish voorgaat. Met 139 punten tegen 138 zet de Spanjaard zich dus in polepositie in de strijd om het rood.

Het zou echter maar een magere troost zijn. Rodriguez is voorlopig immers ook nog eigenaar van de roze leiderstrui, maar heeft met nog een tijdrit voor de boeg maar 31 seconden voorsprong op de Canadees Ryder Hesjedal.

In het bergklassement is de Italiaan Matteo Rabottini al zeker van de eindoverwinning, zolang hij in Milaan de eindstreep haalt. In de laatste rit zijn er immers geen bergpunten meer te verdienen.De renner van Farnese Vini won de 15de etappe in Pian dei Resinelli en telt 40 punten voorsprong op zijn landgenoten Stefano Pirazzi en 41 punten op de Costaricaan Andrey Amador.