Emilie Dequenne krijgt speciale prijs in Cannes
Emilie Dequenne (‘Rosetta') en Tahar Rahim (‘Un prophète') met kroost in gelukkiger momenten. Kris Dewitte Foto: © Kris Dewitte
A perdre la raison van Joachim Lafosse is op het filmfestival van Cannes bijzonder in de bloemetjes gezet: Emilie Dequenne kreeg uitzonderlijk een prijs als beste actrice.

De film was te zien in de sectie Un Certain Regard, films die door het festival zijn geselecteerd maar niet in de hoofdcompetitie lopen. Die sectie kent normaal alleen een grote prijs en een juryprijs.

Verschillende critici vonden dat de film een plaats in de competitie had verdiend, en betreurden dat Dequenne nu niet in de running was voor de 'Prix d'interprétation féminine', de prijs voor de beste actrice.

The New York Times was er als de kippen bij om Dequenne te interviewen wegens haar ‘zeldzame prestatie’. A perdre la raison is los gebaseerd op de zaak Geneviève Lhermitte, die in 2007 haar kinderen vermoordde. ‘Ze noemden haar een monster’, zei Dequenne in het interview, ‘maar Joachim groef dieper. Het verhaal werd tijdens de opnamen en de montage voortdurend aangepast.’

Un Certain Regard reikt normaal een grote prijs en een juryprijs uit aan een film die origineel of opvallend is, meestal aan jonge filmmakers. Naast die twee prijzen reikt de jury af en toe een speciale prijs uit, zoals nu.

Dequenne was achttien toen ze met Jean-Pierre en Luc Dardenne Rosetta opnam, haar eerste rol. De film won in 1999 de Gouden Palm in Cannes en Dequenne de prijs voor de beste actrice.