Hoofd VN-waarnemers waarschuwt voor burgeroorlog in Syrië
Foto: AFP
Generaal Robert Mood, hoofd van de VN-waarnemers in Syrië, heeft zaterdag gewaarschuwd voor een burgeroorlog in het land. 'Zij die het geweld gebruiken voor hun eigen doelstellingen zouden meer instabiliteit kunnen creëren en het land naar een burgeroorlog leiden', zei hij in Damascus. De generaal deed zijn uitspraken naar aanleiding van het bloedbad dat vrijdag werd aangericht in de stad Houla.

Mood zei dat waarnemers ter plaatse waren geweest en meer dan 92 doden hadden geteld. Daarbij 32 kinderen van minder dan tien jaar. De Noor had het over een brutale tragedie. Hij bevestigde dat er artillerie was ingezet, afgevuurd vanop tanks.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft zaterdag een krachtig internationaal antwoord geëist op het bloedbad in Houla. Hij wil de komende dagen een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad vragen over de gebeurtenissen.

Vredesplan

Het Vrije Syrische Leger, dat voornamelijk uit deserteurs uit het reguliere Syrische leger bestaat, heeft intussen laten weten dat het zich niet meer gebonden voelt door het vredesplan van internationaal gezant Kofi Annan als de VN niet onmiddellijk maatregelen nemen om een einde te maken aan het geweld van het regime van president Bashar al-Assad tegen de burgers.