Op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen is zaterdag de Sinksenfoor van start gegaan. Nog tot en met 1 juli kunnen bezoekers meer dan 150 attracties uitproberen.

Naast klassiekers zoals het reuzenrad en de wildwaterbaan pakt de Sinksenfoor dit jaar uit met een primeur: de Airmaxx. Deze molen schudt je op een hoogte van tien meter door elkaar aan een snelheid van 75 kilometer per uur.

De stad Antwerpen organiseert in samenwerking met de foornijveraars vijf bijzondere kermisdagen. Zo brengen op 7 juni honderden andersvaliden een bezoek en op 15 juni - Pink Friday - verwelkomen de foorkramers de holebigemeenschap. Op 20 juni is er een familiedag met tal van promoties. Studenten die het einde van de examens op de kermis willen vieren, kunnen dat op 26 juni doen en op 1 juli sluit de Sinksenfoor met kortingen tot 30 procent af met de ’Big Bang’.

Een maand geleden zag het er even naar uit dat de Sinksenfoor mogelijk niet zou kunnen plaatsvinden op de Gedempte Zuiderdokken. Elf buurtbewoners hadden een milieustakingsvordering ingediend, omdat ze niet wilden dat de dokken nog langer gebruikt worden zouden voor dergelijke evenementen omwille van de geluidsoverlast.

De rechtbank verklaarde de vordering ongegrond, maar dat neemt niet weg dat de Sinksenfoor mogelijk in de toekomst zal moeten verhuizen. Volgens schepen voor Markten en Foren Luc Bungeneers (Open Vld) is dat pas mogelijk als er een geschikte alternatieve locatie is gevonden die voldoet aan alle voorwaarden op het vlak van veiligheid, nutsvoorzieningen en nabijheid van de Antwerpse binnenstad.