De federatie van filmjournalisten Fipresci heeft in Cannes zijn prijzen uitgereikt. De winnaars zijn de Witrus Sergei Loznitza voor ‘V tumane (in the fog)’, de Amerikaan Benh Zeitlin voor ‘Beasts of the southern wild’ en de Franse regisseur Rachid Djaïdani voor ‘Rengaine’.

Traditioneel reiken de Oecumenische Jury en Fipresci hun prijzen een dag voor de Gouden Palmen uit. De Fipresci reikt in Cannes een uit in de hoofdcompetitie, een in Un Certain Regard (officieel geselecteerde films die niet meedingen naar de Gouden Palm) en een voor de nevencompetities Semaine de la Critique en Quinzaine des Réalisateurs.

‘V tumane’, dat in de competitie werd vertoond, is een extreem trage film over collaboratie en vergelding in de Tweede Wereldoorlog. ‘Beasts of the southern wild’, dat ook al een speciale vermelding kreeg van de Oecumenische Jury, gaat over een gemeenschap die in de bayou van Louisiana woont. ‘Rengaine’ was te zien in de nevensectie Quinzaine des réalisateurs. De film van maar 75 minuten maakte daar furore: hij gaat over een Afrikaanse katholiek die wil trouwen met zijn vriendin, die moslima is en bewaakt wordt door haar veertig (!) broers.

De Fipresci (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), werd in 1930 in Brussel opgericht. In 2001 reikte de Fipresci zijn grote prijs uit aan ‘La stanza del figlio’ van Nanni Moretti, dit jaar de voorzitter van de competitiejury.