Vlaams Belang heeft zaterdag tijdens een congres met als thema ’Uw Antwerpse toekomst in veilige handen’ zijn programma voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. De partij zet in op de vier V’s: Veiligheid, Verkeer, Vreemdelingen en Vuiligheid.

Vlaams Belang bundelde zijn beleidsprioriteiten voor 2013-2018 in een 112 bladzijden tellend programmaboek. De helft daarvan gaat over veiligheid, het speerpunt van de campagne. De partij wil de fysieke veiligheid, de sociale veiligheid en de identitaire veiligheid van de Antwerpenaren verzekeren.

"Fysieke veiligheid betekent dat we een harde aanpak willen van de criminaliteit. Met sociale veiligheid bedoelen we dat we werk, welzijn en welvaart willen garanderen en dat we willen opkomen voor de Vlamingen die het moeilijk hebben", zegt lijsttrekker Filip Dewinter. Met identitaire veiligheid wordt het Vlaamse en Europese karakter van Antwerpen bedoeld, "zodat de Antwerpenaar zich thuis voelt in zijn stad".

Dewinter vindt dat de komende gemeenteraadsverkiezingen over inhoud moeten gaan. "Niet over de vermageringskuur van de ene of de hernia van de andere", waarmee hij naar Bart De Wever (N-VA) en burgemeester Patrick Janssens (sp.a) verwees.

De laatste weken werden de verkiezingen volgens het Vlaams Belang verengd tot de vraag wie van die twee burgemeester wordt. "Een steriele keuze, want we weten al zes jaar dat het vier handen op één buik zijn. De Wever gromt af en toe, maar als het erop aankomt - zoals met het voetbalstadion afgelopen week - is hij de trouwe lakei van Janssens."

Volgens Dewinter zal er dus weinig veranderen onder het burgemeesterschap van De Wever. "Antwerpen heeft geen nood aan een nieuwe burgemeester met dezelfde coalitie, maar aan een andere burgemeester én andere coalitie". Na 90 jaar socialisme vindt hij het de hoogste tijd voor een rechtse en conservatieve coalitie.