VIDEO. 20 onvergetelijke fragmenten uit Man Bijt Hond
Foto: © VRT 2011
Vrijdag verdwijnt tv-monument Man bijt hond voorgoed van Eén, om dit najaar als wekelijks magazine weer op te duiken op VT4. Wij selecteerden twintig onvergetelijke fragmenten uit het populaire programma.

1. Eugène en zijn auto

Eugène, 87 jaar, rijdt elke dag zijn auto binnen en buiten zijn garage. Op zich niets bijzonders, tot hij aan Man bijt hond vertelt dat hij slechts 3 cm overheeft aan elke kant. De man uit Liedekerke toont in dit filmpje zowel zijn parkeerkunsten als zijn lenigheid.

 

2. Eric van Mechelen uit Berchem, de knikkerfanaat

Eric van Mechelen, gepassioneerd door knikkers, geeft zijn 'kinderen' - want zo noemt hij zijn knikkers - allemaal een sticker met hun naam en snelheid waarmee ze de knikkerbaan afglijden. Acht uur per dag is hij bezig met zijn passie.

 

3. 'Mijn kleren zijn mijn hobby'

'Dit zijn mijn kleren voor de zomer. Dit zijn mijn kleren voor het tussenseizoen. Dit zijn mijn winterkleren. Dit zijn mijn feestkleren.' De modebewuste vrouw van deze Vlaming verandert vier keer per dag van kleren.

 4. Kabouter Wesley

Jonas Geirnaert, de bedenker van de chagrijnige kabouter Wesley, spreekt zelf ook de stem in van deze figuur. Kabouter Wesley verwierf bekendheid als stripreeks in het weekblad Humo.

5. 'They speaken english' 

Een fragment uit de rubriek 'Wordt vervolgd'. Een koppel uit Sint-Rita praat 'Engels' onder mekaar zodat de inwonende vader hen niet zou begrijpen. 'He can talks to evrybody', antwoordt de zoon op de waarom-vraag van Man bijt hond.

 6. West-Vlaamse boeren

West-Vlaamse boeren leggen aan Poolse gastarbeiders uit wat ze moeten doen als ze een obus zien op het veld. Weer een prachtig voorbeeld van gesofisticeerd Engels.

 

7. Vaneigens: het vriendje en poëzie

Het concept is eenvoudig: leden van de familie Vaneigens houden humoristische dialogen achter een bureau. Toch is Vaneigens, met Pappie (Frank Focketyn) en Mammie (Tania Van der Sanden) ongetwijfeld een van de populairste delen van Man bijt hond.

 

8. Sheriff van Gavere

In de rubriek Het Dorp toont Hugo Leroy, de burgemeester van Gavere, voor de camera hoe hij samen met zijn vrouw 's nachts door de gangen van zijn huis sluipt om te trainen voor het geval er inbrekers zouden binnendringen. De man beschikt over een indrukwekkende anti-inbraakbeveiliging.

 

9. Naam met faam

Piet Snot, Jan Lul, Eddy Poep, Freddy de Neuker en Lucienne van Kut. Niet altijd gemakkelijk om met zo'n naam het leven door te gaan. Man bijt hond vindt steeds de meest onwaarschijnlijke verhalen.

 

10. Blind Date

Twee bekende Belgen worden gedurende een uur in een kamer gezet voor een blind date. Dit levert mooie momenten op, waaronder dit filmpje van Dani Klein (zangeres) en Wouter Deprez (Vlaamse komiek). Hij probeert haar iets wijs te maken, maar zij kan hier absoluut niet om lachen. Een subliem moment.

11. Automatisch parkeren

In de rubriek Het Dorp wil iemand demonstreren hoe hij zijn Toyota Prius volledig autonoom kan laten parkeren. Met de camera's erbij loopt een en ander toch flink in het honderd. 

12. De kettingzaagfiets

Nog een fragment uit Het Dorp. Een jongen die jonger dan zestien is, nog niet met een brommer mag rijden en zijn fiets dan maar voorziet van een motor van een kettingzaag. 'Ik haal maximum 67 per uur. Niet slecht voor een kettingzaag.'

13. Gek of geniaal?

 Jonas Geirnaert en Jelle De Beule proberen in de zevende aflevering van de Man Bijt Hond-rubriek 'Gek of Geniaal' om hun eigen bergkot om te bouwen tot een zelfgemaakte sauna. 

14. Rood washandje

De rubriek Vaneigens was jarenlang de afsluiter van Man Bijt Hond. De rubriek met grappige en soms pijnlijk ongemakkelijke dialogen die de pappie (Frank Focketeyn), de mammie (Tania Van der Sanden) en hun kroost, met de ogen strak op de cameralens gericht, op elkaar afvuurden, groeide uit tot een onverwoestbare klassieker, net als de Galaxie in Tienen.

15. Zonder handen

Na Vaneigens kwam de rubriek Zonder Handen waarin onbekende Vlaamse artiesten om de gunst van Vlaanderen mochten dingen. Novastar-zanger Joost Zweegers ging undercover als Uncle Arizona.

16. Scheet in camionette

Met 5 een middagpauze in een camionette houden, hoe organiseer je dat?

 

17. De groene wasmachine

Toen Kamiel zijn wasmachine stuk ging, bouwde hij met brokstukken een ecologische wasmachine die hij aandrijft met de fiets.

18. Raketman

19. Flitsende agenten

Twee agenten uit Geraardsbergen stonden te flitsen in het bijzijn van een camera van het VRT-programma "Man Bijt Hond" en spraken er honderduit over hun bezigheden. "Ik krijg er een kick van als ik een snelrijder kan pakken", gniffelde de politieagente in de flitsauto.

20. Recyclage-rijst

Een koppel recycleert de rijst die wordt gegooid bij trouwpartijen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig