Een 18-jarige heeft zaterdag in het Finse stadje Hyvinkää vanop een dak de mensen op straat beschoten en daarbij twee leeftijdsgenoten gedood.

Een achttienjarige vrouw overleed ter plaatse, een andere 18-jarige na overbrenging naar het ziekenhuis. Zeven gewonden werden in het plaatselijke ziekenhuis en in het nabije Helsinki opgenomen, zo meldde de radiozender YLE. Eén van hen verkeert in kritieke toestand. Hyvinkää ligt 60 kilometer ten noorden van de Finse hoofdstad.

De dader kon eerst ontsnappen, maar werd na een grootscheepse klopjacht toch ingerekend. Hij bood geen verzet. Hij had van op het dak van een kleine handelszaak op een groep nachtbrakers geschoten. Volgens Finse media droeg hij een "gevechtsuniform". Onder de gewonden is ook een 23-jarige politieagente.

De politie trof na de arrestatie bij een huiszoeking enkele wapens aan, waarvoor de jonge man geen licentie had. Over zijn motieven is (nog) niets bekend. Niets wijst erop dat de dader een van de slachtoffers kende. Onduidelijk is eveneens of de "sniper" een helper had.