De Spaanse bank Bankia, waarvan vrijdagavond bekend raakte dat ze nog eens 19 miljard euro staatssteun gaat vragen, heeft zaterdag op een persconferentie "meer transparantie" beloofd.

De bank probeerde ook de ongerustheid weg te nemen: Bankia zal na de herstructurering "solide, efficiënt en rendabel zijn", beloofde topman Jose Ignacio Goirigolzarri.

De Spaanse banksector heeft zwaar te lijden onder de vastgoedcrisis in het land. Steeds meer Spanjaarden hebben problemen om hun lening terug te betalen en dit zadelt de financiële sector op met miljardenverliezen.

Vrijdag liet Bankia weten dat het in 2011 in plaats van een winst van 300 miljoen euro, een verlies van 3 miljard euro moet boeken.

Zaterdag zei topman Goirigolzarri dat dit het gevolg is van "uitzonderlijke omstandigheden", door de economische crisis en de Spaanse vastgoedzeepbel. De topman beklemtoonde dat de bank in juni een strategisch plan gaat voorstellen.

Hij zei ook vertrouwen te hebben dat de overheid, via het sectorfonds FROB, steun zal toekennen. Dat zou in de loop van de maand juli moeten gebeuren. Het geld zal gebruikt worden om de kredietportefeuille op te kuisen en de bank te beschermen tegen toekomstige verliezen.

Op de vraag of er een intern onderzoek komt naar de rol van ex-voorzitter Rodrigo Rato, antwoordde Goirigolzarri dat hij niet aanstuurt op een zuiveringsoperatie. Rato had af te rekenen met een zeer complexe situatie, klonk het.

Bankia is voor 37,5 miljard euro blootgesteld aan de Spaanse vastgoedmarkt. Een overgrote meerderheid (31,8 miljard) zijn problematische kredieten. De Spaanse overheid beschouwt Bankia als een "systeembank" en zal waarschijnlijk niet anders kunnen dan de instelling bijspringen.

De vraag is echter hoe slecht de rest van de sector in Spanje eraan toe is, met naar schatting 184 miljard euro problematische woonkredieten. Al acht banken in het land moesten een beroep doen op hulp van de overheid, voor een bedrag van ruim 32 miljard euro. Als de crisis verder uitbreidt, zal Spanje mogelijk zelf steun moeten zoeken bij Europa.