Formeel onderzoek tegen pauselijke butler
Paolo Gabriele Foto: ap
In het kader van Vatileaks, het schandaal om de publicatie van vertrouwelijke documenten uit het Vaticaan, is de Heilige stoel een formeel onderzoek gestart tegen de majordomus (butler) van de paus, Paolo Gabriele. Dat heeft woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan zaterdag meegedeeld.

Hij bevestigde meteen voor het eerst dat Gabriele de verdachte is.
Het onderzoek is in handen van onderzoeksrechter professor Piero Antonio Bonnet.
Gabriele blijft in voorlopige hechtenis, zei Lombardi, geciteerd door het persagentschap

Vatileaks

Vatileaks, zoals het schandaal in de Italiaanse media wordt genoemd, barstte in januari los toen het tv-programma Gli intoccabili een reportage bracht over corruptiepraktijken in het Vaticaan.

Alles draaide om aartsbisschop Carlo Maria Vigano, de voormalige vicegouverneur van Vaticaanstad en verantwoordelijk voor de infrastructuur van het ministaatje. Die ontdekte dat bij aanbestedingen van openbare werken ‘bevriende bedrijven' stelselmatig bevoordeeld werden.

Vigano werd weggepromoveerd en deed daarover zijn beklag in brieven aan de paus. In de brieven sprak hij ook over de corruptiepraktijken. Die brieven werden gelekt en op basis daarvan kon Gli intoccabili het schandaal uitbrengen.

De paus was daarover zo boos dat hij een onderzoek naar het lek beval. Dat mondde gisteren uit in de arrestatie van Gabriele.

De pijnlijke arrestatie kwam nauwelijks een dag nadat het hoofd van de bank van het Vaticaan was ontslagen. Of het ontslag van Tedeschi ook iets met het lek te maken heeft, is minder duidelijk.