Prachtprestatie van beresterke Thomas De Gendt: ritwinst op Stelvio en vierde in klassement
Foto: AFP
Onze landgenoot Thomas De Gendt heeft voor dé prestatie van deze Giro gezorgd. Hij won de koninginnenrit van de Giro over de Mortirolo en met aankomst op de Stelvio. Hij deed tevens een formidabele zaak in het klassement en rukt op naar de vierde plaats. Morgen kan hij in de tijdrit zelfs nog een gooi doen naar de eindzege in deze Giro

Een aantal renners begon al snel aan een vluchtpoging. Onder hen Roman Kreuziger, de winnaar van gisteren. Ook Tom Jelte Slagter, Branislau Samoilau, Matteo Rabottini, Mathieu Perget, Oliver Zaugg, Matteo Carrara, Mathias Frank en Emanuele Sella.

De kopgroep wisselde nog van samenstelling: terwijl sommige vroege vuchters al vlug moesten lossen, kwamen Alberto Losada, Stef Clement en Andrey Amador aansluiten.

Matteo Rabottini komt als eerste boven in Aprica, de blauwe bergtrui kan de Italiaan van Farnese Vini-Selle Italia niet meer ontgaan. Hij heeft een voorsprong van 40 punten, er zijn er nog maar 36 te rapen.

Op de klim van de Mortirolo versnelde Oliver Zaugg. Alleen Matteo Carrara kon zijn wiel houden. Damiano Caruso, Christian Vande Velde en Emanuele Sella kwamen met wat vertraging ook aansluiten

Op de Mortirolo ging ook Joaquin Rodriguez in de aanval. De Spanjaard wilde de beslissing forceren, maar Ryder Hesjedal kon volgen. Ivan Basso moest meter na meter de concurrentie wel laten wegrijden.

De Gendt waagt uitval

Thomas De Gendt ging er vandoor in de chaos van de Mortirolo. De Vacansoleil-DCM-renner mikte op ploegmaat Matteo Carrara, reed de ganse kopgroep voorbij en reed al direct een stuk voor de grote favorieten uit.

Bij de favorieten kon Ivan Basso weer aansluiten.

Na een chaotische beklimming van de Mortirolo reed Zaugg aan de leiding, gevolgd door  drie ex-kompanen uit de vroege vlucht en dan De Gendt en Cunego. Daarachter volgde de groep met de roze trui en de andere topfavorieten.

De groep met roze trui Joaquin Rodriguez en Ryder Hesjedal stond op een bepaald moment bijna volledig stil, Thomas De Gendt liep verder weg.

Het zag er steeds beter uit voor Thomas De Gendt, het nummer 8 in het algemene klassement. Een aantal renners kwam uit de achtergrond aansluiting zoeken, zodat we een groepje kregen van negen met José Serpa, Andrey Amador, Damiano Cunego, Alberto Losada, Matteo Carrara, Tanel Kangert, Ion Izagirre Insausti, Mikel Nieve Iturralde en Thomas De Gendt zien.

Op 27 kilometer van de aankomst werd Oliver Zaugg gegrepen door het groepje met Thomas De Gendt. Zij reden op kop van de koers met zijn zevenen.

Supersterk

Maar Thomas De Gendt  was supersterk en viel aan op 17 kilometer van de streep op de Stevio. Enkel Mikel Nieve Iturralde reageerde. Damiano Cunego kon niet beter en leek te lossen. Nog even later was De Gendt alleen weg.

Stelselmatig bouwde die zijn voorsprong uit. Op 8 kilometer van de aankomst heeft hij maar liefst vijf minuten voorsprong,  virtueel derde, op 32 seconden van de roze trui en op 17 seconden van zijn concurrent, de sterke tijdrijder Ryder Hesjedal.

De voorsprong van Thomas De Gendt begon pas op 6 kilometer voor het einde licht te dalen, maar de ritwinst kwam niet in gevaar.

Ryder Hesjedal reed  zich de pleuris in de achtervolging op Thomas De Gendt. Slechts drie renners konden hem volgen.

De 25-jarige Oost-Vlaming finishte op de Passo dello Stelvio met een voorsprong van 56 seconden op de Italiaan Damiano Cunego. De Spanjaard Mikel Nieve werd op 2 min 50 derde. De Spanjaard Joaquin Rodriguez (Katusha) finishte als vierde op 3 min 22 en behield de roze leiderstrui. De Gendt wordt vierde in de stand.

De Giro eindigt zondag met een tijdrit van 31,5 kilometer in Milaan. Rodriguez begint eraan met een voorsprong van 31 seconden op de Canadees Ruder Hesjedal, 1:51 op de Italiaan Michele Scarponi en 2:18 op de Gendt.
Voor De Gendt was het de tweede zege van het seizoen. In Parijs-Nice won hij de zevende etappe..

Uitslag

1. Thomas De Gendt 219 km in 6u54'41"
2. Damiano Cunego (Ita) op 56"
3. Mikel Nieve (Spa) 2'50"
4. Joaquim Rodriguez (Spa) 3'22"
5. Michele Scarponi (Ita) 3'34"
6. Ryder Hesjedal (Can) 3'36"
7. John Gadret (Fra) 4'29"
8. Rigoberto Uran (Col) 4'53"
9. Sergio Henao (Col/SKY) 4:55
10. Ivan Basso (Ita/LIQ)

13. Ben Hermans 7'58"
 

Rangschikking

1. Joaquim Rodriguez (Spa) in 91u04'16"
2. Ryder Hesjedal (Can) op 31"
3. Michele Scarponi (Ita) 1'51"
4. Thomas De Gendt 2'18"
5. Ivan Basso (Ita) 3'18"
6. Damiano Cunego (Ita) 3'43"
7. Rigoberto Uran (Col) 4'52"
8. Domenico Pozzovivo (Ita) 5'47"
9. Mikel Nieve Ituralde (Spa) 5'58''
10. John Gadret (Fra) 6'43

 

Lees de volledige uitslag op de wedstrijdfiche van Sportwereld.be