Grieken trekken op Facebook ten strijde tegen Lagarde
Foto: © STRINGER Belgium / Reuters
Zondagnamiddag werd onder de titel ’De Grieken tegen Lagarde’ een Facebookpagina geopend. Op korte tijd verzamelde die pagina al meer dan 10.000 commentaren op IMF-topvrouw Lagarde. De weinig flatterende uitspraken die IMF-topvrouw Christine Lagarde in een interview met de Britse krant The Guardian deed, wekken niet alleen in Griekenland verontwaardiging op.

De oprichter van de Facebookpagina wil met zijn initiatief 'de onvrede van een natie' tonen. 

 'Je zou dit moeten zeggen tegen de nabestaanden van de 3.000 Grieken die zelfmoord hebben gepleegd, en tegen een miljoen werklozen', fulmineerde iemand in één van de reacties op de pagina.
 
Op haar eigen Facebook-pagina liet Lagarde intussen verstaan dat ze respect heeft voor de Griekse bevolking en de uitdagingen waar de Grieken voorstaan. Haar uitspraken moeten verstaan worden in de bredere context van het interview,  zegt ze over haar fel bekritiseerde uitlatingen in de Britse krant The Guardian.
 
Verontwaardiging in Griekenland

 De huidige boeman van Europa, partijleider Alexis Tsipras van de linksradicale Griekse partij Syriza, zei dat de Grieken 'wel degelijk hun belastingen betalen' en dat de Grieken 'geen nood hebben aan sympathie'.

Dat laatste bleek Lagarde in het bewuste interview ook helemaal niet van plan. Syriza is vierkant tegen het besparingsprogramma dat de schuldeisers van Griekenland, waaronder het IMF, Athene door de strot willen duwen.

'De Griekse arbeiders betalen hun belastingen, ook al zijn die zwaar en zelfs ondraaglijk', reageerde Tsipras in een communiqué, suggererend dat misschien een andere Griekse sociale klasse haar belastingen niet betaalt. 

Ook Evangelos Venizelos, topman van de eurovriendelijke Pasok-partij, had zondag boze woorden voor Lagarde, die volgens hem de Grieken heeft 'beledigd'. 

Ook in Frankrijk klonk kritiek

De Franse regering noemde de visie van Lagarde op de Griekse tragedie zondag eufemistisch 'een beetje karikaturaal en schematisch'. 'Ik vind niet dat wij momenteel Griekenland de les moeten spellen', zei regeringswoordvoerster Najat Vallaud-Belkacem.

Zij voegde daar wel aan toe dat een mogelijk Grieks opstappen uit de eurozone 'een slecht idee' zou zijn. 
 
Meer gespierd was gewezen presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon van de Parti de Gauche.
 
Op France 3 bestempelde hij Lagardes uitspraken als 'schandelijk'. 'Mocht er zoiets zijn als politieke ethiek, dan zou mevrouw Lagarde moeten opstappen' als directeur-generaal van het IMF. 'Waarom zegt zij niet: het zijn de reders, de kapitalisten dus, die hun belastingen moeten betalen, terwijl die dat nu net niet doen?', vroeg Mélenchon zich kritisch af.
 
Lagarde: 'Meer sympathie voor arme kinderen in Niger dan voor belastingontduikende Grieken'

Christine Lagarde krijgt de toorn van de Grieken en de verontwaardiging van de Fransen over zich omdat ze zich in een interview met de Britse krant The Guardian laatdunkend uitliet over de Grieken.

'Ik denk vaker aan kleine kinderen op een school in een dorpje in Niger die met z’n drieën één stoel moeten delen. Ik denk namelijk dat zij nog meer hulp nodig hebben dan de mensen in Athene", zei ze.

Lagarde bekritiseerde Grieken ’die belasting proberen te ontduiken’ en zei dat het land meer moet doen om zijn economische problemen op te lossen.

Internationale leningen van de Europese Unie en het IMF en zware, zeer impopulaire bezuinigingsmaatregelen moeten de Griekse economie momenteel gaande houden.