Van Quickenborne pleit opnieuw voor Europese minister van Financiën
Vincent Van Quickenborne Foto: belga
Vice-premier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft opnieuw gepleit voor het creëren van een Europese minister van Financiën. Hij deed dat zaterdag naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling "De euro: één munt, vele mogelijkheden" in het provinciaal hof van Brugge. "De enige weg uit de crisis is meer Europese integratie", klonk het.

"De Europese crisis is niet meer op te lossen in een nationale regering. We kunnen kiezen: of we laten de eurozone afbrokkelen of we voltooien die", meent Van Quickenborne. De vice-premier blijft daarom pleiten om een autoriteit te installeren in de vorm van een Europese minister van Financiën.

"We moeten de keizer kleren geven. We hebben een minister nodig die de uitgaven van de staten kan beheren of zelfs blokkeren en hij moeten kunnen interveniëren. We hebben een echte Europese regering nodig in plaats van een zwakke elite zoals ’Merkozy’. Duits bondskanselier Angela Merkel trekt het Europees noodfonds zelf in twijfel. Nicolas Sarkozy dreigde zelfs uit de Schengenzone te stappen."

Van Quickenborne wil dat Europa democratische legitimiteit krijgt. "Eén: ik pleit voor de rechtstreekse verkiezing van een Europees parlement. Twee: we moeten de legitimiteit van het Europees parlement versterken, op alle beleidsdomeinen. En drie: de Europese raad van ministers moet omgevormd worden naar een Senaat naar Amerikaans model."