Rechters niet blij met minnelijke schikking bij zware misdrijven
Foto: © BDW
De rechters zijn niet tevreden met de uitbreiding van minnelijke schikkingen in strafzaken. Dat zegt de Antwerpse onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe zaterdag aan VRT-radio.

In een nieuwe rondzendbrief staat dat het parket in bepaalde gevallen ook voor zware misdrijven deals mag sluiten met verdachten. De rechters zijn volgens Van Cauwenberghe bang dat de rechtbanken en de onderzoeksrechters daardoor buitenspel worden gezet. Het openbaar ministerie krijgt volgens hem een te belangrijke rol.

 "Men is hier heel ver gegaan om de beslissingen van rechtbanken terug ongedaan te maken of gerechtelijke onderzoeken die lopende zijn vroegtijdig af te breken. Men haalt het argument aan dat het langere procedures vermijdt. Maar we moeten ons toch de vraag stellen of dit allemaal wel zo gezond is. Ik heb het ooit eens als volgt geformuleerd: wie geld heeft, krijgt lekkers. Dat wil zeggen dat verdachten die hun straf kunnen afkopen de mogelijkheid gaan krijgen om veroordelingen voor de rechtbank te vermijden", aldus Van Cauwenberghe op de VRT-radio.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig