Flandrien Tuur Decabooter overleden
Tuur als profrenner Foto: rr
Oud-wielrenner Arthur Decabooter is op 75-jarige leeftijd overleden Hij stierf vermoedelijk aan een hartfalen tijdens een fietsrit op het jaagpad in Zevergem (De Pinte). Tuur was wielrenner van 1953 (nieuwelingen) tot 1967, waarvan ruim 8 jaar als beroepsrenner. Hij had als bijnaam 'El Toro' (de stier) en was de populaire rivaal van Rik Van Looy.

Tuur reed lang voor de wielerploeg Groene Leeuw, maar ook voor Libéria-Grammont (1962) en Solo (1963 en 1964). Hij won de Ronde van Vlaanderen drie maal, als amateur (1955), onafhankelijke (1958) en beroepsrenner (1960 voor Jean Graczyk en Rik Van Looy). Ook won hij veel semi-klassiekers zoals Dwars door België, de Omloop Het Volk, Kuurne-Brussel-Kuurne, de E3-Prijs en het Kampioenschap van Oost-Vlaanderen. Hij won één rit in de Ronde van België en drie ritten in de Ronde van Spanje; in die ronde won hij in 1960 ook het puntenklassement.

De Oost-Vlaamse renner was het prototype van een echte flandrien, een geweldenaar op de fiets. Hij was ontzettend populair: zo werd in 1960 en 1961 gedemonstreerd vóór zijn deelname aan het wereldkampioenschap op de weg, toen hij door rivaliteit met 'patron' Van Looy niet werd afgevaardigd.

In een nokvol Gents Kuipke nam hij in 1967 afscheid van zijn publiek. In 2007 werd tijdens de Ronde van Vlaanderen de Oost-Vlaamse gemeente Gavere verkozen als Dorp van de Ronde. Op die dag werd Arthur gehuldigd en verscheen er het boek 'Arthur - El Toro Decabooter - een Flandrien uit de sixties'.

Arthur Decabooter werd geboren in Welden bij Oudenaarde op 3 oktober 1936 en woonde achtereenvolgens in Zingem, Nazareth en Asper. Hij was gehuwd met Nicole Standaert, een zuster van Micheline, die gehuwd is met Walter Godefroot.