De Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber (90) is donderdag overleden. Dat heeft zijn vrouw zaterdag gemeld aan De Nieuwe Pers. Faber was de laatste voortvluchtige ongestrafte Nederlandse oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog.

Faber overleed aan nierfalen in het ziekenhuis van de Zuid-Duitse stad Ingolstadt. 

 Tijdens de oorlog was hij medewerker van de Sicherheitsdienst in Groningen. Hij werd in 1947 veroordeeld voor het medeplegen van zeker 22 moorden.
In 1952 ontsnapte hij met zes anderen uit de Koepelgevangenis in Breda. Hij leefde sindsdien in Duitsland. Op verzoek van de Nederlandse regering werd hij in de jaren 50 al een keer in Düsseldorf berecht, waar hij werd vrijgesproken. Sindsdien leidde de Haarlemmer een onopvallend bestaan in Ingolstadt.
 
 Klaas Faber en zijn broer Pieter Johan waren berucht vanwege hun werkzaamheden voor de Duitse Sicherheitsdienst en het Sonderkommando Feldmeijer dat verzetsmensen uit de weg ruimde. Ook waren de Haarlemse broers betrokken bij de executies van tientallen arrestanten. Daarnaast waren de Fabers actief als lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert. De vader van Klaas en Pieter, een Haarlemse banketbakker en vooraanstaand NSB’er, zou in 1944 zijn geliquideerd door verzetsstrijdster Hannie Schaft.
 
 Beide broers werden na de oorlog ter dood veroordeeld, maar alleen Pieter werd gefusilleerd. Klaas’ straf werd omgezet in levenslang omdat niet kon worden bewezen dat hij zelf arrestanten had gedood.