Wim Van den Eynde, één van de auteurs van het boek over Vande Lanotte, beklemtoont dat zijn hoofdredacteur altijd de indruk had gegeven dat er geen vuiltje aan de lucht was. Tot vorige maandag. Zijn uitgever staat wel onwrikbaar achter de auteurs.

Wim Van den Eynde, een van de auteurs van De keizer van Oostende, reageert kort in De Standaard op wat zich de voorbije week heeft afgespeeld.

 Hij benadrukt dat Luc Rademakers hem altijd de indruk gegeven heeft dat er geen vuiltje aan de lucht was.

‘Pas maandag is het me duidelijk geworden dat er een probleem was. Ik kreeg toen van de deontologische raad de boodschap “je hebt niets verkeerd gedaan, alles is oké”.

'Nadien wordt dan een persbericht gestuurd waarin vermeld staat dat ik geen reportagewerk meer mag doen tot er meer duidelijkheid is over deze zaak. De hele week heb ik hard gewerkt aan de montage van een documentaire voor Panorama, mijn normaal voorziene taak. Dat terwijl de buitenwereld het gevoel kreeg dat ik op het pauzebankje zat. Er is dus toch wel een verschil met wat er in de realiteit gebeurd is en wat er aan de buitenwereld gecommuniceerd werd.'

‘Ten slotte wil ik benadrukken dat André Van Halewyck (de uitgever van het boek, red.) wel onwrikbaar achter ons is blijven staan. Hij wordt omschreven als een commerciële partner, maar als er iemand is die inhoud vóór centen stelt, dan is het André. Het journalistieke werk is voor hem oneindig veel belangrijker dan hoeveel hij eraan verdient.'

Volgende week dinsdag reageren de twee journalisten op de zowat zestig opmerkingen van Johan Vande Lanotte.