Spaanse Bankia vraagt 19 miljard overheidssteun
Foto: afp
De vierde bank van Spanje, Bankia, heeft haar rekeningen voor het jaar 2011 herzien. In plaats van de nettowinst van 300 miljoen euro die in februari was aangekondigd, staat er nu een verlies van bijna 3 miljard euro in de boeken. Bankia vroeg vrijdag extra overheidssteun voor een recordbedrag van 19 miljard euro.

Bankia heeft onder meer de waarde van zijn leningenportefeuille opnieuw tegen het licht gehouden, net als de waarde van zijn participaties. Na die herberekeningen staat er een nettoverlies van 2,979 miljard euro in de boeken.

 
 Bankia is de Spaanse grootbank die het meest is blootgesteld aan de geteisterde vastgoedsector. De bank heeft een vastgoedportefeuille van 37,5 miljard euro, waarvan bijna 32 miljard problematisch is. 
 
 De deels genationaliseerde grootbank vroeg de Spaanse regering vrijdag bijkomende financiële steun van 19 miljard euro. Dat komt bovenop de 4,5 miljard euro die het bedrijf twee jaar geleden uit een reddingsfonds voor de banken kreeg. Indien Madrid ingaat op de vraag, wordt de financiële redding meteen de grootste uit de geschiedenis van Spanje.