Striemend fluitconcert voor Spaans volkslied bij bekerfinale
Prins Felipe hield tijdens het fluitconcert voor de Spaanse bekerfinale zijn gezicht strak in de plooi. Foto: Prins Felipe hield tijdens het fluitconcert voor de Spaanse bekerfinale zijn gezicht strak in de plooi.
Voor de wedstrijd om de Spaanse beker tussen Barcelona en Athletic de Bilbao werd, zoals de traditie het wil, het Spaanse nationale volkslied gespeeld. Dat liep echter niet zoals de organisatie het gehoopt had.

Nog voor de spelers goed en wel op het veld verschenen waren in het Estadio Vincente Calderón in Madrid, was er al de nodige animositeit in de tribunes, maar toen de twee ploegen netjes op een rij gingen staan voor het nationale volkslied, werd het kabaal pas echt oorverdovend.

De nationale hymne die voor aanvang van de wedstrijd gespeeld werd, werd overstemd door een striemend fluitconcert. Het gejoel kwam van aanhangers van beide clubs - uit Baskenland en Catalonië, twee regio's die sterk staan op hun onafhankelijkheid. Zelfs de speciaal opgesteld luidsprekers konden niet op tegen de supporters die luidkeels hun afkeer voor het volkslied, dat nauw verbonden is met het centrale gezag uit Madrid.

Prins Felipe, de vertegenwoordiger van het Spaanse koningshuis dat fel onder vuur ligt dezer dagen, hield het gezicht strak in de plooi, terwijl vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría hard applaudiseerde. Lang duurde het allemaal niet: de hymne werd amper 27 seconden lang gespeeld.

De wedstrijd werd met 0-3 gewonnen door Barcelona.