Volgens ondernemersorganisatie Unizo bevat het akkoord van de Vlaamse regering over de steun voor groene stroom een aantal goede maatregelen, zoals de beperking van de steun in de tijd, maar is het "geen eindpunt" en is er "nog ruimte voor verbetering".

De ondernemersorganisatie pleit voor een aantal extra maatregelen waardoor de stroomprijs voor kmo’s verder verminderd kan worden. "Dat kan onder meer door in te grijpen in de distributienettarieven door de inperking van de winstmarges van de distributienetbeheerders", luidt het.

Unizo vraagt zich af waarom er een billijke vergoeding van 6,5 procent uitbetaald wordt aan de distributienetbeheerders-intercommunales. "Waarom moeten die dividenden zo hoog zijn?"

"Noodzakelijk om vertrouwen te herstellen"

 Technologiefederatie Agoria reageert tevreden op de hervorming van de steun voor groene stroom. "Dit was dringend noodzakelijk om het vertrouwen van investeerders in het Vlaamse groene energiebeleid te herstellen", zo zegt de federatie vrijdag in een persbericht.

Agoria is onder meer tevreden dat er een vrijstelling komt voor 2.200 grote en energie-intensieve bedrijven. Voor die bedrijven is de energiefactuur een belangrijk element in hun concurrentiepositie, zo stipt de federatie aan.

"Dit nieuwe kader moet meer zekerheid aan investeerders bieden en kan ook zo de uitbouw van de hernieuwbare energiesector in Vlaanderen verder stimuleren", besluit Agoria.

"Ambitieus en toch evenwichtig"
 

Ondernemersnetwerk Voka reageert tevreden op het akkoord rond de groene stroom. "De nieuwe regeling vormt een evenwicht tussen het behoud van concurrentiekracht voor de industrie en de ambities in de groenestroomproductie", zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka.

"We zijn tevreden dat de regering ons gevolgd is in het principe van een billijke verdeling van de meerkosten over producenten, consumenten en overheid", aldus Libeer. Hij wijst er wel op dat de correcte berekening van de nodige steun per technologie een cruciale stap is in de praktische uitvoering van het akkoord.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in