Meerderheidspartijen CD&V en N-VA roepen de andere partijen in het Vlaams Parlement op om de hervorming van de groene stroom te steunen en nog voor het zomerreces goed te keuren. Dat stellen Liesbeth Homans (N-VA) en Robrecht Bothuyne (CD&V) vrijdag in een persbericht.

Homans en Bothuyne hebben (samen met Bart Martens van sp.a) de voorbije maanden meegewerkt aan het nieuwe kader voor de groene stroom. Beiden zijn blij dat er nu een akkoord is.

"We zijn niet over één nacht ijs gegaan", zegt Homans. "Dat maakt dat we nu eindelijk de overstap maken naar een visie op langere termijn, naar een eerlijk, haalbaar en betaalbaar systeem dat voor iedereen zekerheid biedt", aldus de N-VA-politica. "Het belangrijkste is dat we tot een betaalbaar systeem zijn gekomen, voor gezinnen én bedrijven."

Volgens CD&V’er Bothuyne is er "hard en grondig" onderhandeld, maar mag het resultaat gezien worden. "Het nieuwe ondersteuningskader koppelt een ambitieuze doelstelling inzake groene stroom aan kostenefficiëntie en beperkt de impact op de tarieven van de energieconsument".

Zowel Homans als Bothuyne hoopt dat de hervorming nog voor het zomerreces kan gestemd worden in het Vlaams Parlement. "Als dat kan, kunnen we ook snel de huidige oversubsidiëring van zonnepanelen wegwerken. De rest van de hervorming zou uiterlijk op 1 januari 2013 van kracht moeten zijn", aldus Bothuyne.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in