'Einde van de pv-sector in Vlaanderen'
Foto: Lisa Van Damme; LVD
De maatregelen die de Vlaamse regering heeft afgekondigd over groene stroom betekenen wellicht het einde van de PV-sector in Vlaanderen. Dat zegt koepelfederate PV-Vlaanderen.

De sector vraagt zich af hoe de regering haar ambities kan waarmaken indien ze tegelijkertijd de belangrijkste bron van hernieuwbare energie - zonnepanelen - "de pas afsnijdt".

Volgens Alex Polfliet betekent een verlaging van de subsidie naar 90 euro per MWH dat de terugverdientijd niet beneden de twaalf jaar komt. De sector had gerekend op een geleidelijke afbouw, niet de drastische stappen die nu worden genomen.

Een bijkomende maatregel die de sector niet zint is het injectietarief. De distributienetbeheerders zullen iedereen die zonnepanelen heeft of zal installeren kosten mogen aanrekenen voor hun netaansluiting. Volgens de sector zou het gaan om 20 euro per MWh. "Dus in feite daalt de subsidie naar 70 euro per MWh", aldus Polfliet.

De sector, die het al moeilijk heeft, krijgt hierdoor opnieuw slecht nieuws te verwerken. "Ik zie niet in hoe ze deze klap zullen overleven".

De sector, goed voor 6.000 jobs, wil onmiddellijk overleg.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in