Deeltijds werk brengt Vlaamse welzijnssector in problemen
Foto: jobat.be
Ieder jaar schrijft de Vlaamse welzijnssector bijna 6.400 vacatures uit. Vaak gaat het om deeltijdse jobs om loopbaanonderbreking of arbeidsduurvermindering op te vangen. ‘Jonge mensen zijn daar niet in geïnteresseerd. Ze willen duurzaam werk’, klaagt de sector.

‘Veel vacatures worden uitgeschreven om allerlei vormen van loopbaanonderbreking of arbeidsduurvermindering op te vangen’, verklaart Frank Cuyt, directeur van het Vlaams Welzijnsverbond. Tachtig procent van het personeelsbestand in de zorgsector bestaat uit vrouwen, waardoor ook zwangerschapsverlof heel dikwijls leidt tot tijdelijke jobs die moeilijk ingevuld raken. Deeltijdse jobs liggen niet zo goed in de markt, terwijl deeltijds werk wel alomtegenwoordig is in de zorgsector.’ Meer dan de helft van de jobs in welzijnsorganisaties zijn deeltijds, terwijl dat in België slechts zo is voor een kwart van alle jobs.

Een enquête van het Vlaams Welzijnsverbond heeft het personeelstekort in de welzijnssector voor het eerst systematisch en gedetailleerd in kaart gebracht. Tot de leden van het Vlaams Welzijnsverbond behoren zowel voorzieningen voor de ondersteuning van personen met een handicap als voor bijzondere jeugdbijstand. Ook kinderopvang en gezinsondersteuning worden tot de welzijnssector gerekend.

Het Vlaams Welzijnsverbond telt zo’n 700 leden. 215 voorzieningen - samen goed voor zo’n 16.485 personeelsleden - kregen een vragenlijst voorgeschoteld over hun vacaturebestand en personeelsbeleid. Sinds het begin van dit jaar schreef meer dan 83 procent van de bevraagde Vlaamse voorzieningen al minstens één vacature uit. In totaal gaat het om 884 jobs, wat volgens het Vlaams Welzijnsverbond zou betekenen dat er in de hele welzijnssector op jaarbasis bijna 6.400 nieuwe vacatures verschijnen. Er werken naar schatting zo’n 50.000 mensen in de sector.

>

>

>

>