Aandeel Bankia tijdelijk geschorst op beurs Madrid
Foto: REUTERS
De Spaanse beurstoezichthouder CNMV heeft het aandeel van de Spaanse bank Bankia, en tegelijk ook dat van haar moedermaatschappij BFA (Banco Financiero de Ahorros), vrijdagochtend voor beursopening tijdelijk en met onmiddellijke ingang opgeschort.

Die beslissing heeft te maken met 'omstandigheden die het normale verloop van de beurstransacties in het aandeel kunnen verstoren'. Vrijdag zal de nieuwe ceo van de bank, José Ignacio Goirigolzarri, immers aan de raad van bestuur zijn strategisch plan voorleggen en vragen om een kapitaalinjectie. 

Volgens Spaanse mediaberichten heeft de bankinstelling, die een fusie is van zeven spaarkassen, nood aan 14 miljard euro extra steun om het hoofd boven water te houden en te voldoen aan de nieuwe kapitaaleisen van de regering Rajoy. 

De Spaanse minister van Economie Luis de Guindos verklaarde woensdag in het parlement al dat Bankia 9 miljard euro extra staatssteun nodig zou hebben om aan die nieuwe regeringseisen te voldoen.
 
Die eisen hebben betrekking op extra provisies om zich te beschermen tegen verliezen op woonkredieten en vastgoedbeleggingen. Bankia bezit voor zo’n 38 miljard euro aan vastgoedactiva op haar balans, waarvan bijna 32 miljard toxisch is.
 
Donderdag zakte het aandeel van Bankia met 7,43 procent, tot 1,57 euro.