Minister Vanackere bevestigt bestaan noodplannen voor Grexit
Steven Vanackere Foto: belga
Minister van Financiën Steven Vanackere heeft woensdag bevestigd dat Europa werkt aan noodplannen voor het geval Griekenland de eurozone zou (moeten) verlaten. Dat meldt het Britse persagentschap Reuters. 'Zeggen dat we geen noodplan hebben, zou onverantwoord zijn', klinkt het.

Vanackere was woensdagmiddag te gast op de bijeenkomst van de Europese leiders van EVP-signatuur. Daar stemden de christendemocraten en conservatieven de violen in de aanloop naar de Europese top, die intussen van start is gegaan.

Toen hij door journalisten gevraagd werd of er noodplannen bestaan voor het geval een lidstaat de eurozone moet verlaten, antwoordde Vanackere: 'Alle noodplannen (voor Griekenland) komen op hetzelfde neer: als regering je verantwoordelijkheid nemen, betekent ook dat je voorbereid moet zijn op wat je hoopt te kunnen vermijden.'
 
'We moeten ons blijven inspannen om een exitscenario te vermijden, maar dat betekent niet dat we ons niet voorbereiden op gebeurtenisssen (’eventualities’). Ik denk dat veel landen noodplannen hebben voor de zaken die ze ten allen prijze willen vermijden, zoals terreuraanvallen. Zeggen dat we geen noodplan hebben, zou onverantwoord zijn.'
 
Europees Commissaris Karel De Gucht veroorzaakte vorige week al een stormpje toen hij toegaf dat er aan noodplannen wordt gewerkt. De persdienst van de Commissie ontkende meteen dat er met een "exitscenario" van Griekenland rekening wordt gehouden.

Intussen raakte bekend dat de werkgroep die de bijeenkomsten van de eurogroep voorbereidt overeengekomen zou zijn dat elk euroland zich moet voorbereiden op een Griekse exit. Het Griekse ministerie van Financiën ontkent dat nieuws evenwel.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig