Eén op vier automobilisten wil inhaalverbod motorrijders bij file
Foto: fvv
De gemiddelde motorrijder geeft zichzelf op het vlak van rijgedrag een 7,4 op 10. Bijna één op vier automobilisten wil dan weer een inhaalverbod voor motorrijders tijdens files. De meesten zeggen wel volmondig 'ja' op een nultolerantie voor alcoholgebruik bij motorrijders. Dat blijkt uit een online enquête van de website autozone.be.

Tussen 26 maart en 8 april van dit jaar namen 9.693 respondenten deel aan de 'Grote motor-enquête' van de website autozone.be. Van die 9.693 rijden 5.886 chaffeurs regelmatig tot altijd met een motor. Uit de enquête blijkt dat de automobilist een eerder 'negatief' beeld van de motorrijder blijft cultiveren.

Hoe de motorrijder zichzelf ziet in het verkeer en hoe de automobilist de motorrijder ziet blijkt volgens de enquête toch te verschillen. 73 procent van de motorrijders vindt dat zij te vaak de beschuldigende vinger krijgen na een ongeval. 45 procent van de automobilisten vindt dan weer dat zij te snel als schuldige worden aangeduid bij ongelukken.

24 procent wil inhaalverbod bij files

Van de automobilisten vindt 24 procent dat er een inhaalverbod moet komen bij files. Van de automobilisten die ook een motor hebben gaat 63 procent niet akkoord met die stelling.

In beide categorieën zegt 70 procent volmondig 'ja' op een nultolerantie voor alcoholgebruik bij motorrijders. De meeste respondenten vinden zo'n nultolerantie voor motorrijders een grotere noodzaak dan bij automobilisten.

'Ik ben behoorlijk verrast door het groot aantal automobilisten dat zo'n negatief beeld heeft van de motorrijder', reflecteert Koen Brusselaers, business manager van Autozone.be, op de resultaten van de enquête. 'Ondertussen dacht ik dat de motard en de hele sfeer die errond hangt toch al wat beter ingeburgerd was. Mij lijkt het dat de insteek hier veel meer naar frustratie neigt over het stilstaan in de file.'