De Duitse regering ontkent dat bondskanselier Angela Merkel de Griekse president voorgesteld heeft om een referendum te houden over het behoud van de euro in Griekenland. Eerder vrijdag had het kabinet van de Griekse interimpremier Pikrammenos laten weten dat Merkel zo'n voorstel tot het organiseren van een referendum had gelanceerd. Zaterdag zal president Papoulias het Griekse parlement officieel ontbinden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou in een gesprek met de Griekse president Karolos Papoelias het voorstel geopperd hebben om een referendum over de toekomst van Griekenland in de eurozone te laten samenvallen met de parlementsverkiezingen van 17 juni.

Een woordvoerster van de Duitse regering bevestigde dat Merkel een ’vertrouwelijk’ telefoongesprek heeft gevoerd met Papoulias. Duitsland blijft er volgens de woordvoerster echter bij dat de Grieken zelf moeten beslissen over hun toekomst. Dat Merkel een voorstel gelanceerd heeft om een referendum te organiseren in Griekenland, wordt door Berlijn dan ook ontkend. 

'Kwestie valt buiten bevoegdheden interimregering'

De Griekse regeringswoordvoerder Dimitris Tsiodras blijft echter bij de stelling dat de Duitse Bondskanselier Merkel tegen Grieks president Papoulias een ballonnetje zou hebben opgelaten over een eventueel referendum in Griekenland.

'Ze vertelde de president haar ideeën over het houden van een referendum tegelijk met de nationale verkiezingen, met de vraag of en zo ja in welke mate de Griekse burger in de eurozone wil blijven', aldus Tsiodras. 'Het is echter duidelijk dat de kwestie buiten de bevoegdheden valt van de interimregering.'

De Duitse woordvoerster van de regering weigerde de Griekse houding ten aanzien van een referendum te bevestigen of te ontkennen.

Griekenland gaat op 17 juni naar de stembus om een eind te maken aan de politieke impasse in het land. De verkiezingen van 6 mei leidden niet tot een nieuwe regering. De onderhandelingen liepen spaak en er rest nu niets anders meer dan opnieuw naar de stembus te gaan.

Zaterdag wordt Grieks parlement ontbonden na kortste legislatuur sinds WO II

Het huidige parlement werd samengesteld na de verkiezingen van 6 mei, vorige week zondag. Eerst werd gezegd dat het vandaag, vrijdag, twaalf dagen na de verkiezingen, ontbonden zou worden, maar dat blijkt niet mogelijk.

Om conform te grondwet een einde te maken aan de legislatuur, moeten een bureau en andere parlementaire organen van hun taken verlost worden. De voorbije twaalf dagen waren die echter nog niet samengesteld.

Die instellingen worden vandaag pro forma verkozen, zodat ze morgen samen met de rest van het halfrond ontbonden kunnen worden.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig