Europese Commissie reageert fel op uitspraken De Gucht
Europese Commissie Foto: charterworld
Een woordvoerder van de Europese Commissie ontkent formeel dat Europa werkt aan een Griekse exit. Het bestaan van een noodscenario, waarover eurocommissaris Karel De Gucht spreekt, wordt ontkend noch bevestigd.

'Vandaag zijn er zowel binnen de Europese Centrale Bank als binnen de Europese Commissie diensten die noodscenario's uitwerken voor als Griekenland het niet redt', zegt eurocommissaris Karel De Gucht vandaag in een interview met deze krant.

Een woordvoerder van de Europese Commissie ontkent dat. 'EC ontkent met klem dat er gewerkt wordt aan een exitscenario voor Griekenland. Commissie wil Griekenland in de eurozone houden', klinkt het op de Twitteraccount van Olivier Bailly.

'(Voorzitter van de Europese Commissie) Barroso en (eurocommissaris voor monetaire zaken) Rehn zeggen al twee jaar dat de Commissie Griekenland in de eurozone wil houden. Dit blijft waar! Geen plan voor een Grexit', klonk het even later.

 De felle reactie van de Commissie toont nogmaals aan hoe gevoelig een mogelijke Griekse exit in Brussel wel niet ligt. Want in feite zegt De Gucht in zijn interview hetzelfde als de Europese Commissie: Plan A is en blijft Griekenland bij de eurozone houden. Alleen geeft de Belgische eurommissaris, die al langer bekend staat om zijn parler vrai, nu ook als eerste officieel toe dat er in de coulissen ook gewerkt wordt aan een plan B.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig