Fitch verlaagt rating Griekenland uit vrees voor exit uit euro
Foto: EPA
Kredietbeoordelaar Fitch heeft donderdag de langetermijnkredietrating van Griekenland verlaagd van B- naar CCC uit vrees voor een Griekse exit uit de eurozone.

Het ratingbureau vreest dat Griekenland niet in staat zal blijken om in de Economische en Monetaire Unie te blijven, luidt het.

"De hoge score van de antibesparingspartijen bij de parlementsverkiezingen van 6 mei en de daaropvolgende mislukte regeringsvorming tonen aan dat er niet voldoende politieke en andere steun bestaat voor het (hulp)programma van 173 miljard euro van de Europese Unie en het IMF", aldus het agentschap.

Bij de laatste verkiezingen deden de partijen die zich tegen de besparingen kanten het erg goed en het feit dat zij na de verkiezingen van 17 juni wel eens aan de macht zouden kunnen komen, brengen een verdere Griekse deelname aan de eurozone mogelijk in gevaar, hence de bezorgdheid van de investeerders.

Indien Griekenland zijn engagement ten aanzien van de Europese Unie en het IMF verwerpt, zullen de gevolgen "rampzalig" zijn, waarschuwde uittredend premier Lucas Papademos al. Het IMF heeft inmiddels al laten weten zijn contacten met Griekenland op te schorten tot de nieuwe parlementsverkiezingen en niet te zullen samenwerken met de Griekse overgangsregering die donderdag de eed aflegde.

Griekenland had bij Fitch al eerder de CCC-status, maar in maart kwam daaraan een eind, nadat er maatregelen waren genomen om de staatsschuld te verkleinen. Een rating "CCC" betekent dat een wanbetaling of D-rating nog slechts twee stappen verwijderd is en dus tot de mogelijkheden behoort.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig