Pikramenos tijdelijk Grieks premier
Foto: AP
In Griekenland is een overgangsregering met 16 ministers samengesteld. De regering bestaat vooral uit technocaten en krijgt de taak om de nieuwe verkiezingen van 17 juni voor te bereiden. Panayiotis Pikramenos heeft donderdagmorgen de eed als premier afgelegd.

Pikramenos, de voorzitter van de Griekse Raad van State, werd woensdag zelf door president Karolos Papoulias aangesteld als interim-premier. Hij komt aan het hoofd van een overgangsregering van 16 ministers. Die regering bestaat uit universitairen, een gepensioneerde legergeneraal, een diplomaat en een enkele technocraten.

Na de stembusgang van 6 mei slaagde men er in Griekenland niet in een regering op de been te brengen. De traditionele partijen Neo Dimokratia en Pasok kregen fikse tikken en haalden geen meerderheid meer. Drie pogingen om een regering op poten te zetten, mislukten.

De regering heeft niet alle bevoegdheden van een gewone regering. Bindende beslissingen mogen zij niet nemen.

Parlement

Ook het parlement is donderdag ingezworen. De 300 vertegenwoordigers zullen slechts kort hun mandaat kunnen uitoefenen want op 17 juni zijn er nieuwe verkiezingen tengevolge van het mislukken van formatiepogingen na de stembusgang van 6 mei. Het parlement wordt aldus ten laatste zaterdag alweer ontbonden.

Voor het eerst in de recente geschiedenis zijn ook fascisten in de volksvertegenwoordiging ingezworen. Het gaat om 21 afgevaardigden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad die zowat zeven procent van de stemmen heeft bekomen.

Nieuwe verkiezingen

De Grieken moeten nu op 17 juni opnieuw naar de stembus. Of die nieuwe verkiezingen een uitweg zullen bieden uit de impasse is nog maar de vraag. Uit peilingen blijkt dat het extreemlinkse Syriza de grootste partij zou kunnen worden. Syriza weigert om de besparingsplannen die de EU oplegt uit te voeren.

Als Syriza de grootste partij wordt, lijkt het scenario van een Griekse exit uit de eurozone een stap dichterbij te komen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig