Barroso waarschuwt Grieken voor pijnlijk alternatief
Foto: epa/belga
De nieuwe verkiezingen in Griekenland in juni zullen 'historisch' zijn. Dat heeft Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso woensdag gezegd. Hij drukt de Grieken op het hart zich zeer goed te informeren voor ze op 17 juni naar de stembus trekken. 'Elk alternatief zal pijnlijker zijn dan de overeenkomst met de EU en het IMF', zei hij.

Als het na verkiezingen niet lukt om een regering te vormen, dan zijn nieuwe verkiezingen de enige uitweg. Zo werkt dat in een democratie, gaf Barroso toe.

Natuurlijk zal Europa de resultaten van de nieuwe stembusgang respecteren, zei hij. Maar 'de Grieken moeten weten dat er nog zestien andere democratieën in de eurozone zijn, en er moet ook met hun beslissingen rekening gehouden worden.'

Euro

Zover als zeggen dat de Grieken voor of tegen de euro zullen stemmen, ging de voorzitter van de Commissie niet. Wel zei hij het zo: 'Griekenland is deel van onze familie. We willen dat het deel blijft van de familie, van de Europese Unie, van de eurozone'.

Barroso toonde zich begripvol voor de opofferingen die de Grieken moeten brengen, maar die zijn niet het gevolg van saneringen die van bovenaf opgelegd zouden worden. 'Dit is het resultaat van het beleid van het verleden.'

Pijn

Voor de besparingen, hervormingen en saneringen die de Grieken moeten doorvoeren in ruil voor de financiële steun van hun partners van de eurozone en het IMF bestaat er volgens Barroso geen alternatief. 'Elke andere aanpak zal nog pijnlijker zijn voor de Griekse bevolking.' De afspraken moeten nagekomen worden, 'niet omdat de Europese Commissie dat wil, maar omdat er geen alternatief is'.

Hij benadrukte wel dat het programma niet alleen inspanningen vraagt, maar ook structurele hervormingen en groeibevorderende maatregelen bevat.